Мениджърът на Астън Вила Дийн Смит вероятно ще изгледа поне 3 мача на своя отбор от трибуните, след като го чака дълго наказание. Той бе изгонен с червен картон от рефера Джонатан Мос за реакцията си след първия гол на Манчестър Сити срещу неговия тим в мача, завършил 2:0 за домакините.

Смит изригна мощно край тъчлинията след попападението в 79-ата минута, което донесе преднина на Сити, а до този момент Вила се защитаваше смело и дори имаше шансове да открие. В последните секунди дойде и спорна дузпа, от която Илкай Гюндоган направи 2:0.

Но за нея почти не се говори след мача, въпреки че Смит спомена и това решение в интервютата си след края.

Голът на Бернардо Силва обаче бе това, което го вбеси. Топката бе пратена с глава към Родри, който се връщаше от положение на засада, поне на 10 метра зад защитата. Тайрън Мингс от Вила спря на гърди и тръгна да чисти топката, но зад гърба му бръкна Родри, отне я и подаде на Бернардо Силва, който вкара.

Естествено, Вила протестираше, защото бе ясно, че човек в нередовна позиция е повлиял много сериозно за гола и това е засада.

ВАР обаче не се намеси, Мос призна попадението и ... център.

"Казах на четвъртия съдия, че е един клоун - призна си Дийн Смит. - Казах му още, че това е фарс, а не футбол. Питах го дали за Коледа не са му подарили от онези топчици за жонглиране, които имат клоуните. Не се стърпях... После при мен дойде Мос и му рекох същите неща. Какво правило, не ми говорете за нови правила! Това е засада всеки ден от седмицата!"

Има ново правило, наистина. В него се казва, че "ако защитник играе умишлено с топката, играчът на съперника вече не се счита в засада". Това при конкретния случай е толкова далеч от здравия разум, че направо е плашещо. Как би могъл Мингс да знае, че зад гърба му в дълбока засада има съперник, който му отнема топката?

Ситуацията предизвика големи полемики в Англия, но на Вила никой няма да върне точката или точките.

А прилагането на ВАР във Висшата лига става все по-полемично и всяка седмица идват нови и нови скандали.