На първо време УЕФА спира временно парите, които тези клубове трябваше да вземат от наградния фонд от Шампионска лига и Лига Европа заради просрочени плащания на трансферни суми, заплати и данъци, считано до края на юни.

"Черният" списък на УЕФА бе обявен на официалния сайт на централата от Жан-Люк Деан - бивш премиер на Белгия, който оглавява комисията на УЕФА, съблюдаваща за спазване на т.нар. финансов феърплей.

УЕФА започва одит на 23-те клуба, които имат срок до 30 септември, да представят план за погасяване на текущите си задължения, като в противен случай може да се стигне до най-тежката санкция - отнемане на лиценза за европейските клубни турнири.

Любопитно е, че сред разследваните клубове е супешампионът на Европа Атлетико Мадрид, който през изминалия сезон спечели Лига Европа, а след това категорично надигра и Челси в мача за Суперкупата на Европа, съобщи БТА.

В списъка са още отбори като Малага, Спортинг Лисабон и Фенербахче, както и екзекуторът на Левски в тазгодишното издание на Лига Европа - ФК Сараево.