През август титлите на Армстронг бяха отнети, след като той бе уличен в употреба на допинг.

Състезателите по колоездене, които свидетелстват срещу седемкратния победител в Обиколката на Франция, са общо 26, като 11 от тях са бивши съотборници на Армстронг. Доказателствата са събрани от Американската антидопингова агенция и са изпратени в Световната антидопингова агенция и в Международния колоездачен съюз.

"Доказателствата показват, че в отбора, където се e състезавал Армстронг, е функционирала най-съвършената и най-успешна допингова програма, съществувала някога в спорта. Доказателства са приложени чекове, електронни писма, научни данни и резултати от тестове за допинг, които демонстрират използването на забранени вещества.

Данните потвърждават истината за дейността на Ланс Армстронг и тима на US Postal, който е получил десетки милиони долари от държавния бюджет на САЩ", заяви изпълнителният директор на Американската антидопингова агенция Травис Тигърт.

Шон Брийн, адвокат на Ланс Армстронг, веднага отрече всички обвинения и заяви, че това е една "много добре продуцирана работа", предаде БТА.

Най-много са свидетелствата по отношение на използването на еритропоетин (ЕПО). В определени моменти той бил толкова популярен и леснодостъпен за хората от отбора, все едно искаш от съседката малко захар за кекса.

През 2002 г. пък той извикал съотборник в апартамента си в Жирона, северно от Барселона. Казал му, че ако иска да продължи да се състезава за отбора, трябва да следва допинг програмата на тима. Колоездачът казал, че това потвърдило тезата, че "Ланс определя политиката на отбора" и че "каквото каже Ланс, това и става".

Бившата съпруга на Ланс Кристин Армстронг е занесла в отбора таблетки с кортизон, здраво опаковани във фолио за световното първенство през 1998 г., съобщи "Дневник".