Христо Стоичков се включи в ефира на "Нова Телевизия", за да коментира смъртта на своя добър приятел Диего Марадона.

Футболната легенда почина преди два дни на 60-годишна възраст, а новина шокира целия свят.

Стотици хиляди излязоха по улиците на Буенос Айрес, а редица настоящи и бивши футболни звезди почетоха великия Марадона.

Сред тях бе и Стоичков, който първо се сбогува с Диего чрез социалните мрежи. В ефира на "Нова" обаче Камата говори и за отношенията си с Марадона.

"Аз ще запомня Диего с това, което беше на терена. Извън терена всичко е много лично. Възхищавал съм му се на играта, на головете, още от Мексико 86, когато бях на 20.

Първият ми спомен от него е от Барселона. Мингея беше мениджър и на двама ни. Нашето приятелство не се купува, то се доказва във времето. И двамата сме грешили, но сме намирали общ език.

Последният път, когато трябваше да дойде в София на бенефиса не дойде. Впоследствие разбрах причината от него, което възприемам като най-чистата истина. Болката ще ми остане, но след нашия разговор му простих.

Видях сълзите в очите му. Усетих болката му. Няма да направя какви жестове е правил за семейството ми. Покани ги в дома си в Севиля. За мен Диего ще остане в паметта като човек, който се е борил за правдата.

В последните години той не беше познатия на всички ни Диего. Той се затвори, почти нямаше приятели. Ние всички сме виновни. Не успяхме да го предпазим от лошите неща. Аз съм имал срещи с него и съм му казвал, че хората около него са лешояди, а не приятели. Те се възползваха от него.

Това е най-голямата му грешка, че се обкръжи с такива хора. Той за мен остава приятел без граници. Не мога да сравнявам Меси и Марадона. Това не е хубаво - да се сравняват приятели, различни поколения футболисти. Всеки е дал много на футбола.

Мисля, че Господ направи най-хубавото да си го прибере горе. И Господ видя, че не може така Диего да продължава да се мъчи и си го прибра на спокойно".