Момчетата на Николай Желязков и Георги Петров спечелиха ½-финала срещу Холандия с 3:0 гейма (29:27, 26:24, 25:20). Срещата се игра в зала "Бобруиска Арена" в едноименния град, където утре в битката за европейската титла и златните медали ще спорим с Русия.

"Сборная" отнесе Сърбия в първата ½-финална среща с 3:0 гейма (27:25, 25:20, 25:20) и затвърди класата си след като в група "А" спечели всичките си мачове при внушителната геймова разлика 15:3.

В група "Б" в Могильов българските младежи се класираха също първи в потока, след като записаха 4 победи и 1 загуба.

Преди малко повече от месец България взе три победи именно над Русия в контролите в Самоков. Тогава по желание на "Сборная", те дойдоха у нас, за да премерят сили с родните младежи преди Евро`2010.

Президентът на Българска федерация по волейбол инж. Данчо Лазаров изгледа на живо в хокейната зала за 700 зрители в Бобруиск полуфинала заедно с ген. секретар на централата Станислав Николов и члена на управителния съвет Тодор Дапев.

Ники Желязков заложи на титулярите Венцислав Рагин, Борислав Георгиев, Николай Пенчев, Венцислав Трифонов, Жани Желязков, Пламен Драгиев и либерото Антон Василиев, който игра с маска на лицето.

Българските волейболисти бяха максимално затруднени от холандците в първите два гейма, които трябваше да спорят до 29:27 и 26:24, но пък в третата част от рано натиснаха 8:4 и 12:6, с което си заслужиха място в Топ 2 на Европа и място на финала. Въпреки аванса си от 6 точки, националите ни допуснаха догонване до 14:14, след което бяха изранени, но за кратко.

През цялата среща нашите натрупваха аванс от 3-4 точки в началото, в средата на частта бяха догонвани и около 20-та точка силите си изравняваха, с което започваха игра точка за точка, в която България бе по-постоянна, съсредоточена и с печеливша тактика.

През първия и втория гейм първият гейм-бол за нашите бе дело на Венци Рагин, но трябваха още няколко опита, за да си вземем гейма. Жани Желязков реализира заключителната точка за първата част, а във втората две поредни грешки на лалетата ни донесоха предимството то 2:0 гейма.

В заключителния трети гейм блок на Дрегиев пък направи 24:20, а финалната точка бе дело на Николай Пенчев за 25:20.

Избраниците на Рон Звервер не отстъпваха по качества на досегашните ни противници, но просто и те бяха надиграни от българите.

Финалът е в неделя, 5 септември от 17.30 часа, информира Гонг.