Марио Балотели се превърна в герой за своя отбор, като и двата гола за Италия бяха негово дело. В края на мача Германия получи правото да изпълни дузпа, но това не бе достатъчно за момчетата на Йоаким Льов да продължат на финал.

В началните минути на двубоя и двата отбора играеха доста открит футбол, като опасноти и пред двете врати не липсваха. Монтоливо опита да изведе Балотели сам срещу Нойер, но немският вратар излезе и пресече топката. В ответната атака Германия опита да притисне съперника, но след изпълнението на два поредни корнера до голова опасност пред вратата на Буфон така и не се стигна.

Така дойде 20-ата минута на срещата, когато Касано пое топката до наказателното поле на Германия, финтира двама защитници и с прецизно центриране намери Балотели, който от близко разстояние засече топката с глава и откри резултата в полза на Италия - 0:1.

Немците опитаха да върнат гола, но изстрели на Гомес, Йозил и Кедира не успяха да намерят точния път към мрежата на Буфон.

В 36-ата минута на двубоя Монтоливо намери със страхотно подаване Балотели, който бе изпуснат от немската отбрана и сам срещу Нойер удвои преднината на Италия със страхотен гол - 0:2.

При този резултат завърши и първата част на двубоя.

Второто полувреме започна с очакван натиск на Германия. Футболистите на Йоаким Льов натискаха съперника си, но не успяваха да стигнат до чисто голово положение. С пропуски се отчетоха Марко Ройс и Тони Кроос.

Италия от своя страна играеше предимно на контраатака, като в няколко ситуации футболисти на Скуадра бяха очи в очи с Нойер, но не успяваха да преодолеят вратаря на Германия. Първо Маркизио се отчете с пропуск, а след това и Ди Натале не успя да преодолее немския страж, с което играчите в синьо можеха да решат окончателно мача в своя полза.

В 90-ата минута на срещата главният рефер на двубоя даде дузпа за Германия за игра с ръка на защитник на Италия в собственото му наказателно поле. Зад топката застана Йозил, който върна един гол за Германия - 1:2.

В оставащите минути до края на мача немците опитаха да стигнат до равенство, но така и не съумяха да го сторят.

Така Италия победи Германия в последния полуфинален двубой и се класира за финала на Евро 2012, където ще срещне отбора на Испания. Финалът ще се играе на 1-ви юли от 21:45 на Олимпийския стадион в Киев. 

Филип Лам: Направихме идиотски грешки

Буфон: Ако германците бяха изравнили, щяхме да паднем с 10:2

Балотели: Това е най-чудесната нощ в моя живот

Андреа Пирло е играч на мача Германия - Италия

Прандели: Испания е фаворит във финала