На пресконференция в Норвегия най-великият биатлонист в историята през сълзи сподели, че прекратява активната си кариера на 44-годишна възраст.
 
След шест поредни зимни олимпиади, Оле Ейнар Бьорндален за първи път пропусна най-големият снежен спортен форум в Пьончанг заради слабите си резултати в сезона от Световната купа.
 
Той завърши на 43-о място в генералното класиране със 120 точки, но самото му участие на тази възраст вдъхновяваше и показа, че още има завиден спортен хъс и амбиция да се съревновава с най-добрите - както го правеше дълги години.
 
Бьорндален е осемкратен олимпийски шампион и четирикратен вицешампион. Спечели световната купа в биатлона шест пъти и има общо 133 победи. 252 пъти стъпваше на подиума.
 
Оставя огромна празнина в спорта, тъй като думите "Бьорндален" и "биатлон" се асоциираха и вървяха ръка за ръка. Това ще продължи, докато спортът съществува, но сега е с горчивина заради новината.
 
Великият норвежец изнесе 15-минутен монолог пред местните медии в импровизирана пресконференция, в която разказа как се чувства и защо е взел това решение.
 
И не успя да сдържи сълзите си.
 
"Мотивацията ми е неудържима. Бих искал да се състезавам още няколко години, но това беше последната. 
 
Празнувах Великден със семейството си и бяхме около 25 души. Не го бях правил от 25 години. В този спорт трябва да се лишиш и да виждаш близките си много по-рядко", призна норвежецът.

Той разкри, че е получил аритмия и учестен пулс по време на тренировки този сезон и лекарите са го посъветвали да спре.
 
Така се слага край на една от най-забележителните спортни кариери изобщо. Тя продължи 25 години, но ще се помни много повече.