Матадора от Майорка имаше нужда от 4 часа и 16 минути, за да се пребори със стабилната игра на Бердих. Така Надал продължава битката да вдигне титлата от Мелбърн за първи път от 2009 година насам.

Началото на мача бе много равностойно, като първият сет мина без пробиви и се стигна до тайбрек. В него Надал се изнерви в много ключов момент. При 5-5 точки в тайбрека испанецът поиска ястребово око за един съмнителен удар на съперника, но тъй като вече беше изиграл следващия си удар в аут, съдията не зачете претенциите му и системата за видеоповторение нe влезе в употреба, а Надал загуби точчката. След кратък спор с рефера изнервеният Надал сгреши и следващата точка, а това стигна на Бердих да измъкне сета със 7-6.

Бердих продължи да сервира безпощадно във втория сет. След като размениха по един бърз пробив, двамата пак вкараха сета в тайбрек. Надал бе изправен до стената при сетбол за чеха. Световният номер 2 обаче показа силната си психика и с три поредни точки изравни сетовете на 1:1. Това бе и повратният момент в двубоя, след който Надал стана пълновластен господар на корта.

Седмият поставен изгуби остротата в ударите си, като периодично затрудняваше Надал, но все по-трудно печелеше геймовете си, докато испанецът продължаваше в типичния си стил да се бори до последно и за най-безнадеждната топка. Още в първия гейм на третия сет Бердих бе пробит и до края Надал не допусна изненада за 6-4.

Четвъртият сет се развиваше оспорвано, като номер 7 в схемата опита да се върне в мача, но силите му стигнаха само за 3 сета. Сервирайки за оставане в мача. Томаш Бердих нямаше повече сили и физическото присъствие и издръжливост на Надал на корта взеха връх за финалното 6-3 в 4-ия сет.

На полуфинала в четвъртък Рафаел Надал се изправя срещу дългогодишния си съперник Роджър Федерер в повторение на епичния финал в Австралия от 2009 година, съобщи Novsport.