След 2003-а, 2004-а, 2005-а, 2006-а, 2007-а, 2009-а и 2012 г., името на швейцареца ще бъде изписано и срещу 2017-а като шампион. При това без да загуби сет по пътя си към титлата.

До днес Федерер бе равен с Пийт Сампрас и Уилям Реншоу (който го е правил в 19-и век), печелили по 7 пъти титлата. Федерер вдигна купата в Лондон без да даде сет в целия турнир. Нещо, което бе правил в Големия шлем и през 2007-а, но на Откритото първенство на Австралия.

Марин Чилич не бе препятствие, след като травма помрачи финала. В началото на втория сет хърватинът поиска медицинска помощ и имаше проблем със стъпалото си, което затрудняваше движението и изпълнението на началния удар. Федерер спечели първата точка в мача при подаване на съперника, но двамата удържаха първите два гейма, в които сервираха. При 2:1 Чилич получи първи шанс за пробив, като това си бе история - в двете седмини на турнира в Лондон, само четири пъти съперник успя да вземе гейм при подаване на Маестрото (Григор Димитров го направи веднъж). И Марин не сполучи - 2:2. Последва удар на големия играч - Федерер проби, за да вземе аванс в мача и да посегне с една ръка към осмата си корона.

Вижте снимки от финала

Изпъкна и първият голям проблем за Чилич - освен, че бе видимо нервен, той не успяваше да използва едно от най-силните си оръжия. Вкарваше под 50% от началния си удар, статистиката бе 6 от 13 в средата на първия сет, а остана 13 от 27 в края му. Твърде, твърде слаб процент срещу Краля на тревата. Роджър затвърди пробива, печелейки на нула гейма за 4:2. Хъратинът удържа подаването си за 4:3, но езикът на тялото му издаваше напрежение. В отговор - нов гейм на нула за Федерер и 11 поредни спечелени точки на негово подаване, за да поведе с 5:3. Картината се изясняваше бързо. При 30-40 в следващата част швейцарецът получи сетбол, първи в мача. Грабна го с две ръце и след 36 минути на корта, първият сет отиде в историята с 6:3 за Федерер.

Трибуните видимо подкрепяха преимуществено Маестрото, който е най-големият любимец на хората на "Уимбълдън". А те не бяха само "простосмъртни" тенис запалянковци. Ложите бяха пълни с короновани глави и ВИП-лица като принц Уилям и съпругата му Кейт, принцът на Монако Албер, дукът на Кент, премиерът на Великобритания Тереза Мей, актьорът Хю Грант, тенис митовете Крис Евърт, Род Лейвър, Стефан Едберг, треньорът на футболния "Челси" Антонио Конте...

Билет в деня на финала бе продаден онлайн за 2667 лири. Интересът към събитието, в което "осмото чудо на тениса" трябваше да се случи и Федерер да стане номер едно в историята по титли тук, бе огромен. Но финалът изпусна парата след първия сет. Показателно, Роджър започна с ас, който странно бе първи в целия мач. И отново взе подаването си на 0. В пълен контраст Чилич допусна ужасни грешки, което бе подарък за големия майстор - нов пробив, 0:2 и сякаш интригата си отиде от Централния корт.

Непредизвиканите грешки до този момент вече бяха 13 за световния номер 6, докато Маестрото бе допуснал само 4. И, в свой стил, Федерер закова желязото, докато бе горещо - убийствен гейм от негово подаване, 3:0 само за 8 минути на старта на втория сет. Тогава дойде и разочарованието, донякъде развалило впечатлението и емоцията от финала. Чилич поиска медицинска помощ, разплака се на стола и бе ясно, че има сериозен проблем. Първоначално вниманието бе към врата му, но се оказа, че ходилото е с травма.

Движението на хърватина ставаше все по-сложно, а Роджър безпощадно си вършеше работата. Публиката обърна симпатиите си, подкрепи шумно Чилич, за да има мач, да има битка. А и само два финала в историята на "Уимбълдън" не са завършвали, и двата - преди повече от век. Марин взе подаването си, но гримасите му бяха на човек, който има проблем. Федерер с лекота удържа подаването си и направи 4:1, след което проби отново и след едва 59 минути сервираше за втория сет. Разбира се, с лекота довърши съперника, като за целия втори сет даде едва 2 точки от свое подаване. И подобаващо завърши с ас - 6:1.

Третият сет върна малко интригата, Чилич събра сили - физически и психически, за да взима подаванията си до 3:3. Тогава Федерер нанесе удара си, издебна възможността, използва затруднените движения на съперника и проби. И нататък бе игра на котка с мишка. Бърз гейм на свое подаване за 5:3, а хърватинът бе изправен до стената. Но не бе склонен още да се предаде, въпреки че изходът на мача бе кристално ясен. Чилич направи най-силния си сервис - гейм в сета, за да намали на 4:5. И слънцето изгря над Лондон, за да види историческия момент на Централния корт. Роджър Федерер сервираше за осмата си титла на свещената трева. 100 минути.

Толкова отне. С 6:3, 6:1, 6:4, Маестрото го направи!