Искали да го принудят да даде 200 000 евро на футболисти на ЦСКА, за да бият точно с 2:0 във вечното дерби на 20 септември. Оганесян отрече да е чувал за Сейран Арутюнян, по чиято паспортна снимка от Левски разпознаха посредника като двигател на измамата. "Сините" обаче добавят, че се представил като Артур...
Оганесян не прие да прати по електронната поща своя снимка. И описа впечатляваща своя визитка - държал правата на над 170 играчи, включително популярни. Но не посочи имена или клубове, с които работи. Българският мениджър в Русия Яни Димитров призна, че името Артур му е познато и е чувал доста пъти за него. Но не го познава лично. Лицето на Сейран Арутюнян, което "Труд" публикува във вчерашния си брой, също се видя познато на Димитров...
Мистериозният, прочутият вече у нас Артур, проговори за столичния вестник. И мистерията се увеличи. Вероятно и славата. Човек, представил се за футболен мениджър, подмами Левски да прати четирима водещи играчи за трансфер в руския шампион Рубин миналия месец точно преди мача с ЦСКА. По досегашна информация е руснак с арменска кръв. Представил се на "сините" като Артур Оганесян, но по паспорт бил Сейран Арутюнян. Събирането на двете имена в една личност се доказва от левскари чрез свидетели по снимката за българска виза на Арутюнян. Твърди се за наличието и на записи от охранителни камери, потвърждаващи, че същият Сейран се представя за Артур.
"Труд" откри мобилния телефон на господина, който може да се окаже и светла особа - думата ще имат властите. От този номер е водил десетки разговори в България. Оганесян/Арутюнян дълго не откликваше на позвъняванията. След SMS в смисъл "Търсим ви от българския вестник "Труд", последва обаждане и бързо затваряне. Сиреч - наберете ме. Набрахме го. След кратко уточнение се оказа, че на телефона е Артур Оганесян. Нататък в 32-минутния разговор останаха неясноти... В близо 25 от 32-те минути г-н Оганесян страстно, гневно и обидено - на практика без да му се задават въпроси - повтори история, разказана миналата седмица пред "Канал 3".
Бил е повикан у нас от Тодор Батков, с когото се познавали от 1993-а. В офиса на адвоката бил заплашван с убийство и какво ли не в присъствието на осем бодигардове. Целта - да вземе 200 000 евро и да ги даде на футболисти на ЦСКА с цел да бият с 2:0 в мача на 20 септември. Предлагали му и телефонни номера на "червени" играчи. Артур отказвал, защото не бил такъв човек, а нормален мениджър. Удряли го с пистолет. Счупили му носа. Окървавен се прибрал в "Шератон". И напуснал България...
В "разговора" Батков му казал, че има 50 милиона евро дългове. И искал на черно тото да изкара "някой лев" от вечното дерби. Споделил пред Артур, че проиграл умишлено мачовете в София с Локомотив (София) и Дебрецен, като заработил добри пари от букмейкърите. Артур обяви, че притежава касета с аудиозапис на "разговора". И още - разписка за 200-те хиляди евро. Половината били получени лично от адвоката, а другите донесени от служителка в кантората - трябвало да има отпечатъци по хартията. Не между другото, вече се промъкна из медии, че родната прокуратура притежава разписка за 400 хиляди лева, дадени от адвоката. По версията на "сините" обаче парите са за съдействие и разходи по трансфера, който се оказа измама. Всъщност преди дни Батков декларира, че Артур наистина е бил в кантората. Но е бил този Артур, който по паспорт е Арутюнян. И пристигнал не по повик на адвоката, а по свое желание - да урежда псевдотрансфера в Рубин. И охранителните камери на офиса пазят записа - вижда се как идва щастлив и си тръгва щастлив. Няма бой... Някои изрази на Оганесян по адрес на Батков:
"Ако дойде в Сухуми, ще му отрежа главата", "Този е като Хитлер", "Дурак", "Той е за психиатър"... И още от Артур...
- Г-н Оганесян, кой ви прати покана за издаването на виза за България?
- Каква виза?! Имам френски паспорт. С него влизам в която и да е страна.
- Известно ли ви е името Сейран Арутюнян?
- Не.
- В България има версия, че човек, представил се за Артур Оганесян, и Сейран Арутюнян са едно лице.
- Не, това не е едно лице. Не зная...
- Вие сте футболен мениджър?
- Да.
- Марк Бергер от Москва каза, че работите с почти всички руски клубове.
- С руски клубове работя много малко. Повече с френски, испански, английски, от Китай, Корея....
- Бихте ли казали имена на клубове или играчи, с които работите или сте работили?
- Какво значение има това за вас?
- Защото станахте много известен човек в България. И е любопитно всичко свързано с вас.
- Аз съм известен на Тодор Батков и на неговия отбор, който повече няма да го има.
- Но нужно ми е нещо като визитка. На колко години сте, играли ли сте футбол? - Да, играх футбол. В Сухуми, в Динамо (Сухуми). На 37 години съм.
- Кажете нещо повече за вашата работа все пак.
- Много популярни играчи имам. Но за какво ви е това. Може би да ви кажа и колко пари печеля?
- Не, извинете, не ме интересува личният ви живот, а професионалният...
- Имам много футболисти...
- Кой? Конкретно - кой?
- Какво ви интересува? Имам над 170 футболисти. Няма да ви обяснявам на вас. Познавам нови и стари български футболисти. Които са зад граница, всички ме познават.
- Кой? Балъков?
- Балъков... Знам много добре Христо Стоичков, мои футболисти са играли в неговия отбор Барселона. Четирима мои футболисти са национали на Бразилия. Много добре ме знае Бербатов, много добре ме знае Божинов.
- А къде е офисът ви?
- В Париж е офисът ми... Щом живея в Сухуми, значи къде ми е офисът? В Сухуми. Такива въпроси ми задавате, честна дума.
- Добре, а готов ли сте да дойдете в България да дадете показания?
- Ако вашите силови структури ми дадат гаранция, ще дойда от коя да е страна в Европа.
- "Труд" има кореспонденти в цяла Европа, имаме кореспондент в Москва...
- Не съм в Москва.
- Може ли да дойдем в Сухуми за среща с вас?
- Във всеки момент. В Цюрих, в Женева във всеки момент мога да дойда. Ще отида в УЕФА с адвокатите си при моя добър познат Мишел Платини след няколко дни и Батков ще плаче... Мога на кое да е място да се видя с ваш кореспондент и да покажа касетата и разписката, с цифрите, всичко ще видите.
- Каква е програмата ви в следващите дни? Кажете къде може да се срещне наш кореспондент с вас?
- В четвъртък ми позвънете в 3 часа по Москва, повашему - в 2 часа, и ще се разберем. Ще ви покажа запис, всичко. Ще отговоря на въпроси пред камера. Този Батков е просто ужас. Левски ще пострада много силно.
- А какви отношения поддържахте с Батков в тези 16 години, в които се познавате?
- Лично не бях общувал с него, познавахме се чрез други хора. Питал ме е за футболисти. Звънеше ми да продавам играчи, да продаваме Левски, да продаваме апартаменти край Бургас и Варна. Но аз не съм бизнесмен, а футболен агент. А българският футбол не ми е интересен. При вас такива пари се въртят, че няма как да могат моите футболисти да отидат да играят там. Моето равнище е друго.
- Как се казва агенцията ви?
- Защо ви интересува? Не разбирам.
- Имате ли лиценз?
- Разбира се, имам.
- Но ви няма в списъка. Търсих, търсих.
- Как е възможно?
- Значи грешката е моя... А в София в "Шератон" ли нощувахте и колко дни бяхте там?
- Да, там. Нощувах, вече не помня колко - три или четири дни.