Диаби оформи крайния резултат в продължението на мача. 60 065 зрители в Лондон ликуваха. За Вила, които преди този мач имаха 4-и последователни победи без допуснат гол, цял мач на терена бе българският национал и капитан на тима Стилиян Петров.
След тази победа Арсенал се изкачи на 2-а позиция в подреждането с 38 точки, на 4 зад лидера Челси, но и с мач по-малко от "сините". Вила са 4-и с 35 т.
През първата част Арсенал владееше повече топката, а Вила предимно се бранеше и дебнеше своя съперник на контраатаки.
В първите 15 минути "артилеристите" на два пъти имаха добри голови положения. В 4-ата Едуардо овладя отлично топката в пеналта, обърна се, но ударът му бе твърде слаб, за да затрудни Фридел.
Шанс се откри и пред Аршавин, но шутът му не бе точен. В следващата атака Ашли Йънг стреля от около 20-ина метра, топката рикошира в Сонг и за малко да не влезе в мрежата на Алмуния.
Последваха спокойни минути на терена, преди в 30-ата хубав удар на Насри да мине над вратата.
В последната минута на първата част Уорнък не успя да изчисти една топка в полето на Фридел, последва разбъркване, но защитниците на Вила отново се справиха със ситуацията.
След почивката "артилеристите" увеличиха своя натиск. 17 минути след подновяването на играта Гала бе близо до гола, но първо Фридел, а после и Куеяр запазиха вратата на Вила суха.
Венгер нямаше друг избор и пусна в игра ненапълно възстановения лидер на тима Сеск Фабрегас. Това веднага усили мощта на тима.
Сеск пусна към Аршавин, който стреля от границите на наказателното поле, но отново американският страж на бирмингамци бе на мястото си.
В 65-ата минута Фабрегас показа голямата си класа. Халфът изпълни блестящ пряк свободен удар и крепостта на Вила рухна.
Това бе първо попадение за тима на Мартин О’Нийл след 4-и "сухи мрежи".
Последваха нови добри възможности пред Арсенал, но Аршавин и Сонг не бяха точни. В игра се появи и Уолкът, чиято линейна скорост затрудни защитниците на гостите.
Вила не се предаде и тръгна да връща гола. Всичко за бирмингамци обаче свърши в 81-ата минута. Милнър сгреши един пас в половината на Арсенал, Траоре хвърли страхотен 40-метров пас към Уолкът, който напредна с коженото кълбо, изведе Фабрегас сам срещу Фридел и испанецът отбеляза 12-ия си гол от началото на сезона.
В 84-ата минута Венгер реши да не рискува здравословното състояние на Фабрегас и го извади от игра. Минута по-късно Гала сбърка, Агбонлахор излезе очи в очи с Алмуния, но френският бранител и вратарят на Вила не допуснаха топката да влезе в мрежата на "топчиите".
В първата минута от даденото продължение на мача от Фил Дауд Диаби навлезе в половината на Вила и с много техничен удар оформи крайното 3:0.