Първият двубой завърши при резултат 1:0 за Вила. По този начин Астън Вила очаква своя съперник на финала от двойката Манчестър Сити – Манчестър Юнайтед, което означава, че на Уембли ще има български финал, заради Мартин Петров и Димитър Бербатов, които носят екипите на тези отбори.
Стилиян Петров игра на познатото високо ниво за своя тим, като отново получи най-високи оценки от част от специалистите в интернет сайтовете, следили този двубой.
В началото на мача Мартин О’Нийл видя как мечтите му се изпаряват, след като гостите успяха до 26-та минута да поведат с 2:0. Първото попадение дойде още в 10-та. Никола Калинич изведе своите напред, след като засече топката след корнер.
Отново той огорчи тотално феновете на Астън Вила, след като в 26-та минута довърши атаката на Блекбърн за 2:0. Всичко това само накара Мартин О’Нийл да скочи от резервната скамейка и да успее да разсъни своите, които до този момент нямаха нито едно опасно положение пред Пол Робинсън.
Само за десет минути Стилиян Петров и съотборниците му стигнаха до равенството 2:2.
В 30-та минута Стивън Уорнък стреля отдалеч, за да препарира стража на гостите за 2:1, но не без помощта на Габриел Агбонлахор преди това.
В 39-та минута настъпи един от най-трудните моменти за момчетата на Сам Алърдайс. Агбонлахор навлезе в наказателното поле на гостите, но бе фаулиран от Кристофър Самба. Главният рефер не се поколеба да отсъди дузпа в този момент, след като защитникът на Блекбърн изобщо не успя да играе с топката, но попречи това да стори напредналият футболист на Вила.
В крайна сметка точен за 2:2 бе Джеймс Милнър. До края на първата част и Стилиян Петров имаше възможност да се разпише, след като минути преди отборите да влязат в съблекалните стреля точно в очертанията на вратата от дъгата на наказателното поле, но Пол Робинсън бе на мястото си.
Астън Вила започна много по-съсредоточено второто полувреме и закономерно след наложения натиск вкара още три последователни гола.
В 53-та минута Стивън Нзонзи си отбеляза автогол, а след това с попадения се разписаха още Агбонлахор и Емил Хески. Въпреки че почти изглеждаха пречупени футболистите на Алърдайс не се предадоха, напротив.
В 63-та минута Мартин Олсон намали на 5:3, а 20 минути по-късно Емертон бе добре пласиран след избита топка от защитата на Вила и от дъгата на наказателното поле намали на 5:4.
В заключителните минути Ашли Йънг вкара десетия гол в мача, след чудесен бърз рейд, успя да се измъкне от съперниковите играчи и препарира вратаря Пол Робинсън за крайното 6:4.
По този начин Астън Вила се поздрави с успеха, който ще позволи на тима да се бори за трофея - Карлинг Къп.