Порто ще играе за втори път в историята си на финал в Лига Европа, осем години, след като спечели турнира, който тогава носеше името Купа на УЕФА. Там "драконите" ще срещнат тима на Спортинг Брага.

Момчетата на Андре Вияш Боаш се наложиха над Виляреал с общ резултат 7:4. Първата среща в Португалия приключи при 5:1 за домакините, а на реванша Виляреал победи с 3:2, но това не бе достатъчно, за да стопи пасива. Кани откри резултата още в 16-та минута, когато Рубен успя да се измъкне зад гърба на защитата пусна към съотборника си, който изпревари персоналния си пазач и прати топката във вратата.

С малко късмет обаче, пет минути преди края на първото полувреме Порто успя да изравни, след топовен шут на Хълк от около 25 метра, който рикошира в крака на Мусакио и излъга Диего Лопес, за да влети във вратата му. Три минути след подновяването на играта през второто полувреме Фалкао реализира поредното си попадение в Лига Европа, 16-то за този сезон, и изведе Порто напред в резултата, повтаряйки сценария от първата среща. Той получи отляво от Гуарин, овладя на точката на дузпата и отбеляза хубав гол за 1:2.

Още по-атрактивно обаче бе попадението на Хуан Капдевиля в 76-та минута, когато овладя на гърди една топка в ъгъла на вратарското поле, и простреля силно стража на гостите, за да изравни отново резултата. В 80-та минута Отаменди фаулира Марко Рубен в пеналта, и реферът Джанлука Роси даде дузпа за Виляреал. Зад топката застана Джузепе Роси, и не сгреши, за да даде поне успокоителна победа на "жълтата подводница".

В далеч по-интересния полуфинал Спортинг Брага записа исторически успех, класирайки се на финал в Лига Европа. Брага се наложи с 1:0 на свой терен срещу Бенфика, и след като загуби в първия мач с 1:2, но вкара гол като гост, продължава в битката за трофея.

Единственото попадение на реванша реализира Кустодио, който засече по страхотен начин центриране от корнер, като с глава прати топката в мрежата за скъпоценния гол за Брага. Хавиер Савиола бе големият грешник за Бенфика, като в 41-та минута удари страничната греда, а в 80-та минута непокрит до далечния стълб не успя да засече свалената от Луизао висока топка в мрежата.

И двата състава имаха своите шансове да направят полуфинала още по-резултатен, но опитите им не преминаваха гол линията. Вратарят на Брага Артур отрази последните отчаяни опити на гостите, и така донесе невероятния успех за своите, съобщи Гонг.