АС-23 е един от най-известните клубове преди 9 септември, като е бил офицерски. Има една титла и една купа. АС-23 престава да съществува на 9 ноември 1944 година, когато се слива заедно с "Шипка-Победа" и "Спартак" (Подуене) и се сформира "Чавдар". Всичко е направено от временните ръководства на трите клуба.
По това време председателят на АС-23 Димитър Айрянов е арестуван и осъден на 15 години от Народния съд, а почетният председател генерал-лейтенант Константин Лукаш - на смърт. На 4 май 1948 година вече обединения "Чавдар" заедно с физкултурния колектив на армията и "Септември" сформират "Септември при ЦДВ" и тази дата се считаше за рождена на ЦСКА.
Факт е обаче, че преди това и "Чавдар", и "Септември" участват със самостоятелни отбори в столичното първенство. Преди 10 години бе стартирана процедурата по признаването на наследствеността, но след това бе забравена. Единствено бившият изпълнителен директор на клуба Емил Данчев кръсти мениджърската си агенция ЦСКА-АС-23 в памет на един от най-славните отбори в историята на българския футбол.