Арменският тим се оказа очаквано корав съперник и успя да държи на нокти българската защита, което обаче оказа и положителен ефект, като не позволи отпускане на нашия състав. Двубоят бе предимно здрава битка, без особени футболни достойнства, като на България най-вече липсваше завършващият пас. 

Въпреки пропуснатите добри възможности за нашите момчета, те успяха да реализират попадение в самия край на първото полувреме. Ивелин Попов нахлу отляво в наказателното поле, стигна почти до аутлинията и с мощно центриране прати топката право във връхлитащия Станислав Манолев - 1:0. Бранителят с втория си гол в квалификациите, в два мача, вече се превръща във водещ реализатор на отбора.

След подновяването на играта двата отбора си размениха по две по-любопитни ситуации. Резултатът обаче се запази, а в 69-та минута дойде и разковничето на полувремето, оставило и България, и Армения с човек по-малко.

Веселин Минев скочи да се разправя с арменски футболист, фаулирал брат му в наказателното поле на България. Ники Михайлов също опита да всее справедливост, и оттам започна сериозно меле в пеналта, някъде около точката на дузпата. Почти всички футболисти на терена притичаха, за да се включат в дърпането, а накрая го отнесоха Светослав Дяков и Пицели, изгонени от рефера Щефан Щудер.

След това и Газарян бе пратен под душовете, с втори жълт картон заради груба проява срещу дете, подаващо му топката за изпълнение на тъч.

Повече от 15 минути Армения игра с девет души, а България – с 10. Нервите и натрупаните картони обаче се отразиха и на темпото, и играта много се разкъса. Така в оставащите минути нямаше 100-процентови ситуации за гол, и едва в добавените 4 минути към редовните 90, Димитър Рангелов пропиля златната възможност на второто полувреме. Той се откъсна и остана очи в очи с арменския вратар, но не успя да го размине и да прати кълбото в опразнената мрежа. Все пак, с 1:0, България добави нови три точки към актива си и вече има четири във временното класиране.

На 12 октомври България приема Дания, а на 16 гостува на Чехия, в последния си мач за 2012-та, съобщи Гонг.  

В другия мач от нашата група Италия победи Малта с 2:0. Головете за Скуадра реализираха Дестро в 5-ата и Пелусо в 90-ата минути на мача.

По този начин Италия излиза на 1-во място в групата с 4 точки, колкото има и България, но головата разлика отрежда 2-рото място на нашите момчета. Трети остава отборът на Армения, 4-ти и 5-ти са Чехия и Дания (с мач по - малко), а последен в групата се нарежда отборът на Малта. 

България:

13. Михайлов, 2. Манолев, 5. Бодуров, 6. Й.Минев, 9. Попов (Гъргоров 79), 14. В.Минев, 15. Иванов, 17. Г.Миланов , 18. Гаджев (Сърмов 60), 19. Мицански (Рангелов 65), 21. Дяков. 

Армения:
1. Березовски, 4. Ховсепян, 5. Арзуманян, 6. Мкъртчян, 7. Артур Едигарян (Саркисов 75), 10. Газарян, 14. Мовсисян, 15. Мкоян, 18. Мхитарян, 20. Хайрапетян (Артак Едигарян 43), 23. Йозбилиз (Пицели 55).

Пенев: Продължаваме голямата битка с огромно желание 

Миланов: Продължаваме по план и играем мач за мач (видео)

Иван Иванов: Цялата промяна е заради Любо Пенев (видео)

Гаджев: Изпълнихме минимума точки в тези два мача (видео)