Наричат го Страшилището от Броктън. Или Чудовището.

В продължение на 9 години от 1947-ма до 1956-а, той тероризира всички на ринга. На 32 години сензационно решава да се откаже, като го прави точно на 27 април преди 63 години.

Новината парализира света на бокса и спорта. Това е историята на Роки Марчиано, който продължава да е единственият шампион в тежка категория, който никога не е побеждаван.

Цифрите от професионалната му кариера са ясни - 49 победи и 0 загуби. Но простичкото изречение далеч не разказва всичко. За 9 години да спечелиш 49 пъти в изключителната конкуренция на профибокса в тежка категория...

ВИЖТЕ СНИМКИ НА РОКИ>>>

А той не просто печели. Той смазва съперниците на ринга.

Краят на историята е тъжен - на 31 август 1969-а Роки загива в самолетна катастрофа, като малката "Чесна", с която пътува за събитие в щата Айова, не успява да кацне заради лошото време. На следващия ден боксовата легенда трябва да навърши 46 години.

Всичко около Роки е като за филм.

Всъщност, за нея снимаха шедьоври. Помните героя на Силвестър Сталоун, нали? Не е случайно подбрано името му - Роки Балбоа.  Страшилището от Броктън е вдъхновението за грандиозната спортна сага "Роки", в която героят носи същото прозвище и мечтае да е като Роки Марчиано.

"Той беше най-коравият тип, влизал някога в боксовия ринг". Това пише в некролога-статия, издадена от "Ню Йорк Таймс" ден след смъртта му. Тя е ужасна трагедия с огромен отзвук в Щатите, а и в Европа, където също има митичен статут. Въпреки че никога не се е боксирал на континента.

Той така и не се превръща в технически съвършен боксьор. Ударите му са всичко друго, но не и прецизни. Но помита съперниците с агресия, постоянство и ужасни серии-бомбардировки, пращащи ги в несвяст. Някои от победените на ринга от Роки са с белези за цял живот, други се възстановяват с месеци. Джо Луис почти излита от ринга, пребит от шампиона. После получава извинения, посещение в болницата и бутилка хубаво вино.

Embed from Getty Images

Сам нарича бокса си "терор", не оставя противника да отдъхне. Любопитно, извън ринга е най-спокойният и приятен събеседник, прилежен съпруг и баща, но сложи ли ръкавиците... Той е свиреп. Чудовище.

Добрякът - чудовище. Така го наричат в медиите, когато е на върха на славата.

Защитава световната си титла 6 пъти, като едва в 46-ия му мач съперникът успява да остане на ринга за всичките 15 рунда! Три месеца по-късно обаче същият Езард Чарлс, който иска реванш, е смазан за 8 рунда пред 50 000 на "Янкис Стейдиъм" в Ню Йорк.

Роланд ла Старца издържа 11 рунда, а Джърси Джо Уолкът - 13. Никой друг не успява да докара до повече от 10. Споменатият Уолкът, един от големите шампиони на онзи период, е премазан във втория им мач за някакви си 2 минути и 15 секунди...

Както личи по името му - Роко Франсис Маркеджиано, се ражда в Броктън, Масачузетс, през 1923 г. в семейство с италиански произход. Никога не се е занимавам сериозно с бокс като дете или младеж, просто се бие по улиците. Като всяко хлапе в градчето.

Но през Втората световна война пристига във Великобритания с армейската част на американската армия, в която служи. Тя е разпределена в Кардиф. Сбива се с огромен австралиец пред цялото поделение, като едва спасяват далеч по-грамадния му съперник от юмруците на Роки.

Започва да се състезава на военни турнири, като печели 22 мача, повечето - още в първия рунд. Джини Каджиано, приятел на семейството в Броктън, вижда таланта на младото момче.

Дори големият Джърси Джо Уолкът е на колене - никой няма шанс срещу машината от Броктън

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Праща писмо на Ал Вейл, който е организатор на мачове в митичната "Медисън Скуеър Гардън". Ал решава да пробва момчето и го насочва към салона на Лу Стилман, където по това време се готвят някои от най-яките боксьори на Ню Йорк. Не са впечатлени, защото Роки няма навици на боксьор, понася твърде много удари и е дребосък. Неговите 179 см не са особено впечатляващи за онова време на ринга в тежка категория.

Един ветеран сред треньорите из нюйоркските боксови салони - Чарли Гуудман, който по това време вече е в пенсия, го забелязва. И поема "случая". Вижда талант, но толкова необработен и нешлифован... Момчето има юмруци като камъни и огромно сърце. Трябва много работа... Останалото е история.

49 боксьори нямат никакъв шанс срещу Марчиано, както вече е името му за широката аудитория. Или Марсиано, както го произнасят в Америка мнозинството фенове и коментатори. Италианският произход обаче диктува това "ч". В Европа той е по-популярен като Марчиано.

Стартът е през 1947-ма, като първите му мачове са убийствени. Кармин Винго едва не загива след боя, който понася.

Някои са изнасяни след един рунд, други издържат малко повече, но с месеци се възстановяват в болница. 4 години след профидебюта си, Роки е световен шампион.

Той поваля действащият първенец Джърси Джо Уолкът в 13-ия рунд, като го нокаутира. Защитата на титлата е епична. Роланд Ла Старца първи опитва да му отнеме короната. Нокаут в 11-ия рунд.

Следват нови и нови предизвикателства, но агресията на Роки е твърде много за съперниците. Пред ръкавиците му са безпомощни още Джо Луис, Бърни Рейнолдс, Тед Лоури... Големи фигури в историята.

49 боя, 49 победи, 43 с нокаут. През 1956-а се отказва на въпросния 27 април, като новината е на първа страница на американските вестници. Той е суперзвезда.

Предлагат му астрономически суми да се връща на ринга за един бой. За едно последно шоу... Само веднъж е изкушен, хвърля се в тренировки, но е разубеден от семейството му. Не си струва, парите не са им жизнено необходими. Добрякът от Броктън, защото той е точно такъв, иска да живее друг живот.

Embed from Getty Images

Съдбата не му позволява да се наслади на такъв. Загива в малката "Чесна" в нощта преди рождения си ден, бързайки за партито, което го чака у дома при семейството. Не успява да навърши 46 години, а травмата от смъртта му продължава да е отворената рана в световната боксова история.

Остава непобеден и непобедим. Няма друг като Роки Марчиано.

И вероятно никога няма да има.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА РОКИ>>>

Снимка: Getty Images/Guliver Photos