Нашите изпитаха трудности само в първия гейм, но после не оставиха съмнение в превъзходството си над съперника. Утре се изправяме срещу Сърбия в най-интригуващия мач от груповата фаза.
Около 8000 зрители посетиха двубоя в зала "Арена Армеец".

България спечели първия гейм с 25:23. Той приключи за 29 минути. Словения водеше в резултата до средата на гейма. Разликата на моменти достигаше три точки, но при 16:16 настъпи обрат. Нашите иззеха инициативата от съперника и поведоха с 18:16. Допуснахме изравняване при 20:20. При 21:20 за трикольорите удар на Казийски спорно бе отсъден аут. Селекционерът Радо Стойчев не бе съгласен с решението, но реферът му посочи да се върне на мястото си. При сервиса за нашите пък словенците дори обърнаха резултата. Но оттам насетне хъсът и желанието на българите надделяха и благодарение на безпощадните забивки на Казийски и добрата блокада в решителен момент те затвориха частта.

Нашите бяха безапелационни във втората част и я затвориха с убедителния резултат 25:18 за 29 минути. Геймът тръгна точка за точка. При 8:7 за нашите дойде първото техническо прекъсване. Авансът ни постепенно набъбна и втората пауза дойде при 16:13. До края увеличихме своя аванс и затворихме гейма на 18 точки, но накрая неприятна контузия получи Николай Николов. Той стъпи накриво и на негово място влезе Теодор Тодоров.

Лъвовете започнаха отпуснато третата част. Първото техническо прекъсване дойде при 8:5 за гостите, като Цветан Соколов бе неубедителен на мрежата. После нашите се поокопитиха и след великолепен ас на Казийски разликата стана само една точка при 10:11. Изравнихме ги, но втората пауза дойде при 16:15 в полза на словенците. Бързо превъзмогнахме крехкото изоставане и поведохме с разлика от две точки при 19:17. С жарката подкрепа от трибуните и желанието, демонстрирано от трикольорите, успешно затворихме гейма с 25:22, а с това и мача.  

Освен със словенците, до края на седмицата ще играем срещу съставите на Сърбия и Испания.

В другата група – II – са отборите на Италия, Германия, Словения и Финландия. Първите два тима от всяка от двете групи ще се класират на полуфиналите, които са в събота. Само победителят в турнира ще намери място на Олимпийските игри в Лондон.

На полето за България започнаха:
Георги Братоев, Владимир Николов, Матей Казийски, Тодор Алексиев, Виктор Йосифов, Николай Николов - Теодор Салпаров-либеро

Цялата група на България:
1. Георги Братоев, 3. Андрей Жеков, 6. Матей Казийски, 7. Тодор Скримов, 11. Владимир Николов, 12. Виктор Йосифов, 13. Теодор Салпаров, 14. Теодор Тодоров, 15. Тодор Алексиев, 17. Николай Пенчев, 18. Николай Николов, 19. Цветан Соколов. Единствено Андрей Жеков не игра. Той е с контузия и едва ли ще вземе участие. На негово място се подвизава Георги Братоев.

"Нещата са още толкова пресни, не знаем какво е. Мускулно разтежение, вярвам, че няма разкъсване. Надявам се да съм възможно най-малко време извън отбора. Убеден съм, че момчетата ще се справят, но не мисля, че няма да играя в тази квалификация. Дано ни предстои едно хубаво лято", сподели Жеков преди мача.

После се установи, че Жеков няма разкъсване и той може и да играе в утрешния сблъсък срещу Сърбия. С проблеми бе и капитанът Владо Николов. Той има лек оток на окото. Разтежение в рамото има и Теодор Тодоров, но и двамата стиснаха зъби.

За Словения започнаха:
Рок Сатлер, Митя Гаспарини, Ален Пайенк, Матей Видич, Тине Урнаут, Ян Планинч - Ален Фабиан-либеро

Утре срещаме Сърбия от 19:30 ч отново в зала "Арена Армеец", информира Novsport.

Цецо Соколов: Поздравявам Георги Братоев, игра страхотно

Георги Братоев: Радо ми каза да се изкефя на мача и да играя своята игра

Казийски: Доказахме, че искаме много да отидем на Олимпиадата

Николов: Беше важно да започнем турнира с победа (видео)

Радо Стойчев: Не ме е страх от никого (видео)

Днес започват мечтите за дълго волейболно лято