"За мен основната грешка, която Радо Стойчев направи - нещо, което съм му казвал, е това, че не спеше достатъчно по време на дългите турнири. Той работеше по 20-21 часа на денонощие. Безсънието има симптоми, които Радо показа - липса на концентрация, невъзможност да се поддържа концентрация дълго време, забавени реакции, раздразнителност", коментира Николов, цитиран от ТопСпорт.

А това в съчетание с перфекционизма му го прави труден за съвместна работа. Безсънието се отразява сериозно при едни по-дълги турнири, какъвто бе олимпийската квалификация в София. Той добави, че е имало треньорски решения, които не е разбрал.

"Например смяната на Матей Казийски. Той изигра най-добрия си мач в националния отбор от 2007 г. Игра повече от страхотно, божествено. Той е краен нападател и след първите три гейма имаше 85% в атака, което е извънземно."

Според диагонала грешката на Стойчев вероятно е плод на прекалено многото работа. Играчите не са имали никакви проблеми с досегашния селекционер, каза още Николов. Капитанът на България изрази надежда, че Матей Казийски няма да се откаже от отбора. Той обаче призна, че когато Матей реши нещо, просто го прави.

"Аз съм от 12 г. в националния и съм сменил седем треньори. Федерацията е в правото си да избира треньори, работата на тези хора през последните 6 години бе успешна. Няма да разбера отказ на Матей, защото националният е над Радо Стойчев, Казийски, Владо Николов. Той няма да накаже шефа Данчо Лазаров, а съотборниците си и феновете", категоричен е диагоналът, който стана шампион на Италия с два различни отбора - "Тренто" и "Кунео".

Николов остана недоволен от думите на бившия национал и члена на УС на федерацията Любо Ганев, че Стойчев не е успял да мотивира волейболистите.

"Всеки път се дразня много, когато някой говори за мотивация, като става въпрос за националния отбор на България. Уважавам Любо Ганев. Единственият волейболист, на когото имам снимка в стаята си - Любо Ганев. Но няма основание да говори за мотивацията на отбора."

Според Николов Силвано Пранди е най-добрият вариант за селекционер в момента.

"Мартин Стоев? Това е несериозно. Чест прави на Пламен Константинов, че заяви, че все още не е готов за националния."

Любо Ганев: Нека Казийски бие сам следващите 3 мача и да си ходи


Казийски: Уволнението на Радо Стойчев е безумие