Мейсън изведе уелския тим напред в резултата в 19-ата минута, а в 60-ата Шкъртел вкара за 1:1. В двете продължения паднаха още два гола. Каут в 108-ата минута се разписа за 1:2, а Търнър в 118-ата фискира крайното 2:2 и прати мача в дузпи.

От бялата точка Кардиф допусна 3 пропуска, като последният решителен бе дело на Антъни Джерард, братовчед на Стивън Джерард. Любопитното е, че и Стиви Джи не успя да се разпише от бялата точка. За последно Ливърпул бе спечелил трофей през 2006-та година, когато се поздрави с триумф в ФА Къп.

Въпреки поражението отборът на Кардиф заслужава аплодисменти, защото не само се държа като равен с именития си съперник, но имаше и всички шансове да грабне трофея, ако не бяха няколко пропуска на Кени Милър и компания.

Ливърпул започна ударно финалната среща и можеше да открие резултата още в 90-ата секунда. Глен Джонсън шутира от границата на полето, но топката се отби в напречната греда. При добавката пък Стивън Джерард бе крайно неточен и прати коженото кълбо в аут. Тимът от Уелс отговори моментално и малко по-късно Кени Милър също отправи опасен удар, но и той бе неточен. Така се стигна до 19-ата минута, когато символичните домакини от Кардиф сензационно откриха резултата, предаде ТопСпорт. 

Ветеранът Кени Милър изведе по отличен начин Джо Мейсън, който от 5-6 метра със силен удар по земя не остави шанс на Пепе Рейна - 1:0! В следващите минути мърсисайдци се опитаха да наложат натиск, но отбраната на Кардиф действаше в добър синхрон и не допусна изненади. В 32-ата минута Чарли Адам отправи силен удар от около 25 метра, но топката излезе на около педя в аут. В 39-ата минута Даунинг центрира остро в полето, Хендерсън се размина с топката и тя достигна до Джерард, но капитанът от изгодна позиция отново шутира в аут. Най-доброто положение за гол през Ливърпул се откри пред Даниел Агер. В 44-ата минута защитникът засече с глава центриране на Джерард, но от 4-5 метра стреля право в тялото на Хийтън.

Втората част започна с фантастична атака на Кардиф, която в крайна сметка завърши с неточен удар на Кени Милър. Напълно очаквано Ливърпул наложи сериозен натиск, който даде резултат в 60-ата минута. След центриране от корнер Суарес стреля с глава, но топката се удари в страничната греда. След това кълбото попадна право на крака на Мартин Шкъртел, който отблизо не сгреши - 1:1. Окрилени от попадението момчетата на Кени Далглиш продължиха да атакуват в търсене на второ попадение.

Много близо до него бе отново Шкъртел, който пак след центриране от корнер успя да отправи удар, но този път Хийтън спаси. В 79-ата минута Даунинг, който направи много силен мач, също опита късмета си, но отново стражът на Кардиф бе на висота и улови топката. Въпреки натиска на Пуул, отборът на Кардиф бе изключително близо до второ попадение в 83-ата минута. Търнър се извиси над „червената" отбрана, но от 2-3 метра не успя да намери очертанията на вратата. Малшанс за Кардиф и късмет за Ливърпул в тази ситуация!

Малко по-късно, в 88-ата минута, Кардих направи нов уникален пропуск. Кени Милър получи топката на стрелкова позиция, но от 5 метра шутира над вратата. В крайна сметка редовните 90 минути завършиха наравно 1:1, което прати мача в продължения. Първи до шанс за гол в добавеното време стигнаха Ливърпул. Удар с глава на Суарес обаче бе изчистен от голлинията.

В началото на второто продължение резервата Дирк Каут се оказа за пореден път златен коз за Ливърпул. Холандецът вкара с удар от границата на полето, като по този начин доближи тима си до титлата. До края на продължението Кардиф се хвърли в атака и стигна до изравнителен гол. В 118-ата минута Търнър бе най-съобразителен след центриране от корнер и вкара за 2:2. При този резултат завършиха й добавените 30 минути, което доведе до изпълнение на дузпи.

От бялата точка по-точни се оказаха мърсисайдци, които в крайна сметка се поздравиха с успеха.