Двубоят се игра на стадион "Ноу Камп" и бе от програмата на отложения 20-и кръг в Ла Лига.

Мегазвездата на Барселона и световния футбол - Лионел Меси, пък пренаписа историята, след като с трите си попадения тази вечер счупи рекорда от сезон 1972-73 на легендарния немски голмайстор Герд Мюлер за най-много попадения в рамките на 1 сезон. До момента германецът водеше убедително статистиката в това отношение със своите 67 гола в споменатата кампания. Лионел Меси обаче вече има умопромачителните 68 попадения във всички турнири, а до края на сезона за каталунците остават още 3 мача, два в Ла Лига, както и финалът за Kупата на Краля.

Освен счупения рекорд на Мюлер, Меси дръпна и с 3 гола пред Кристиано Роналдо в борбата за голмайстор на шампионата, като вече има 46, с 3 пред португалеца.

Двубоят започна с хубав удар на Даниел Алвеш, който обаче бе спасен от стража на Малага. Последва страхотен малшанс за гостите, след като в 10-ата минута удар от фаул на Дуда срещна гредата.

Така дойде 14-ата минута, когато Андрес Иниеста овладя на десния фланг и центрира ниско за нахлуващия Пуйол, който засече от движение с десния крак за 1:0.

След попадението каталунците продължиха да натискат, но в 26-ата минута бяха попарени от Рондон, който засече с глава центриране на Гамес за 1:1.

"Блаугранас" обаче не загубиха присъствие на духа, въпреки изравняването и в 34-ата минута получиха правото да изпълнят дузпа за нарушение на Гамес срещу Иниеста. Зад топката застана Лионел Меси, който не сбърка, давайки отново аванс на своите.

Втората част стартира с неточен изстрел на Буананоте, след който обаче, шампионите отново овладяха инициативата и притиснаха съперника си в половината му.

Така дойде 59-ата минута, когато домакините получиха правото да изпълнят още една дузпа, този път за фаул на Дуда срещу Меси. Аржентинецът отново застана зад топката и за втори път бе точен от 11-метровия наказателен удар, като с този си гол той изравни рекорда на легендарния Герд Мюлер.

Постижението на немската голова машина обаче остана изцяло в историята само 5 минути по-късно, когато Иниеста разсече отбраната на Малага със страхотен пас през центъра, извеждайки Меси сам срещу Камени, аржентинецът копна топката над плонжиралия камерунец, след което необезпокояван я довкара в мрежата за 4:1.

След това попадение "блаугранас" свалиха оборотите и до края на двубоя се запомниха единствено удари на гостите, които обаче не доведоха до промяна в резултата.

След успеха Барса вече има актив от 87 точки, на 4 зад лидера Реал (Мадрид), който е и с мач по-малко. Гостите от Малага пък са 4-и с 55 пункта, колкото има и 3-ят Валенсия, информира Novsport.