Предвид възхода на Рафаел Надал и Новак Джокович в последните години, доста хора поставиха под въпрос шансовете на ФедЕкс да се бори с двамата си млади противници плюс днешния финалист - амбициозния Мъри. Швейцарецът дори загуби първия сет срещу първия британски представител на финала в Лондон от 1936 година, с което засили още повече тези страхове. Последва обаче нов връх в играта на швейцарския маестро, който триумфира в следващите три сета и затвори мача за 3:28 часа.

Така Федерер се върна на първата позиция в света и измести от там Джокович. Освен това, той подобри собствения си рекорд със 17-и трофей от Големия шлем.

Рекордът на Пийт Сампрас от седем триумфа в Лондон е изравнен, но този на американеца за брой седмици като номер едно в света ще бъде счупен официално в понеделник. Тогава 30-годишният Федерер ще запише 287-а седмица на върха в ранглистата и ще стане едноличен лидер в тази класация.

Анди Мъри пък пропусна да спечели първия си трофей от Големия шлем и да стане първия британец след Фред Пери през 1936 година с титла от "Уимбълдън" при мъжете, съобщи БГНЕС.