На тържествена галавечер в Цюрих престижният приз бе присъден на аржентинеца, който изпревари Кристиано Роналдо и Андрес Иниеста.

Подобно нещо досега никой футболист не бе постигал и по три пъти бяха ставали носители на отличието Мишел Платини, Йохан Кройф и Марко ван Бастен.

Италианецът Фабио Канаваро връчи наградата на 169-сантиметровия южноамерикански виртуоз, който записва поредния си рекорд на 25-годишна възраст.

През миналата година той се представи впечатляващо, отбеляза 91 гола и счупи дългогодишен рекорд на великия Герд Мюлер, добавяйки към това още 22 асистенции, предаде БГНЕС.

Най-добра футболистка на ФИФА за 2012 г. е централната нападателка на САЩ Аби Уомбах, а най-добър треньор – селекционерът на Испания Висенте Дел Боске. Връчен бе и специален приз от президента на ФИФА Сеп Блатер за принос в развитието на футбола, който стана притежание на Франц Бекенбауер. Мирослав Стох от тима на Фенербахче получи наградата на името на Ференц Пушкаш за най-красив гол, а носител на Fair Play стана Футболната федерация на Узбекистан.

Меси: Ще мисля за постиженията си, когато се пенсионирам

Дел Боске е треньор номер 1 за 2012-а година

По 5-ма играчи от Барса и Реал в отбора на годината

Мирослав Стох е автор на гола на годината (видео)

Роналдо: Горд съм да седя до Меси и Иниеста


Лионел Меси: Не се състезавам с Кристиано

Иниеста: Дори и мястото в тройката е специално за мен