Това е едно попадение повече от постижението на легендата Христо Бонев, който държеше рекорда до този момент. Победата за трикольорите в последния си мач за годината обаче не дойде никак лесно, въпреки изразителния резултат. Възпитаниците на Станимир Стоилов успяха да изковат успеха си късно през втората част, когато паднаха три попадения във вратата на домакините.
Мачът започна отлично за България и още в петата минута, нападателят на Парма Валери Божинов разпечата вратата на Малта. Голаджията бе изведен добре от Стилиян Петров в наказателното поле и с удар с левия крак не остави никакви шансове на вратаря. След ранното попадение обаче домакините се вдигнаха и взеха инициативата в двубоя. На свой ред малтийците създадоха няколко чисти положения пред Ники Михайлов, но стражът на Твенте бе на висота и предотврати изравняване.
Постепенно момчетата на Станимир Стоилов отново увеличиха оборотите и положенията пред вратата на противника не закъсняха. Отлични изяви имаше Стилиян Петров, който на няколко пъти успяваше да създаде добри положения за българските нападатели. Самият капитан на Астън Вила също пропусна от изгодна ситуация, стреляйки в аут. Бербатов пък не успя да преодолее вратаря Хог, пращайки топката в гредата, а попадение на Валери Божинов бе отменено заради засада.
Втората част обаче започна кошмарно за трикольорите. Още в първата атака за вторите 45 минути домакините от Малта успяха да стигнат до изравняване на резултата. Звездата на тима Майкъл Мифсуд бе изведен абсолютно сам срещу влезлия на почивката Димитър Иванков и след като успя да го преодолее не срещна никакви трудности да прати топката в опразнената врата. Оттук насетне започнаха и проблемите за българските национали, които все по трудно успяваха да стигнат до изгодни положения пред вратата на домакините. От своя страна пък футболистите на Малта атакуваха опасно и на няколко пъти имаха добри ситуации пред Иванков.
Развръзката в мача дойде 15 минути преди края на срещата. След продължителна атака за България, Иван Бандаловски центрира опасно в наказателното поле, където топката попадна в нападателя Валери Домовчийски. Въпреки възможността да стреля от удобна ситуация, нападателят на Херта Берлин реши да комбинира с Бербатов, който от два метра даде преднина на националите ни и така изравни рекорда на Христо Бонев.
Този гол тотално обезсърчи домакините, които свалиха гарда и логично в следващите няколко минути допуснаха два нови гола. Само пет минути по-късно Благой Георгиев изпълни по перфектен начин пряк свободен удар, за да покачи на 3:1. Последният и най-важен гол в мача падна шейсет секунди по-късно – в 82-ата минута. Димитър Бербатов оформи крайното 4:1, като по-този начин изпревари легендата Христо Бонев.