Каталунците са тези, които бяха по-близо до победата, след като поведоха в резултата в 52-ата минута с гол на Лео Меси от дузпа, а Реал остана с човек по-малко. С десет играчи обаче домакините успяха да изравнят 8 минути преди края с попадение на Кристиано Роналдо, също от дузпа.

Старши треньорът на Реал Мадрид Жозе Моуриньо бе направил само една единствена промяна в своя състав, като остави на резервната скамейка Месут Йозил, а на негово място в игра пусна Пепе. Специалния заложи на "тризъбец" в халфовата линия, в която започнаха Кедира, Алонсо и Пепе, който ще бъде залепен до Меси.

Наставникът на Барселона Хосеп Гуардиола реши да рискува с включването в титулярния състав на Карлес Пуйол, който не е играл от януари, когато получи контузия в лявото коляно.

Двубоят в Мадрид започна интензивно и в първите минути на срещата Кристиано Роналдо стреля опасно от пряк свободен удар, но Виктор Валдес бе стабилен и спаси. В 19-ата минута Андрес Иниеста изведе Лионел Меси сам срещу Икер Касияс и се опита да го прехвърли, но вратарят майсторски улови, а първата част завърши 0:0.

Реал започна по-активно второто полувреме и Кристиано Роналдо нацели гредата от пряк свободен удар в 50-ата минута. В ответната атака обаче Раул Албиол в наказателното поле събори с ръце на откъсващия се сам срещу Касияс Давид Вия в наказателното поле, като реферът отсъди дузпа и изгони бранителя на Реал. Така домакините останаха с човек по-малко, а зад бялата точка застана Лионел Меси. Аржентинецът стреля малко рисковано над плонжа на Икер Касияс, но топката влетя в мрежата за 1:0 в полза на Барса в 53-ата минута. Така Меси вкара първия си гол срещу отбор, воден от Жозе Моуриньо.

В 57-ата минута Барселона претърпя неприятен удар с оглед на другите 3 мача срещу Реал Мадрид в следващите 20 дни, като контузеният до момента Карлес Пуйол получи нова травма и бе заменен принудително. В 71-ата минута Лео Меси изведе отлично Давид Вия сам срещу вратаря, но Вия стреля много слабо и право в ръцете на Касияс, който с лекота улови.

Съдията Мунис Фернандес свири дузпа и за Реал Мадрид, след като Дани Алвеш фаулира Марсело в пеналта, въпреки че първо чукна топката преди краката на сънародника си. Зад топката в 82-ата минута очаквано застана Кристиано Роналдо. Португалецът бе безпогрешен от бялата точка за 1:1, като вкара първото свое попадение в мачове срещу Барселона.

Минута преди края Сами Кедира можеше да донесе победата на Реал, но ударът му от границата на наказателното поле бе право във Виктор Валдес и стражът на каталунците улови. Така първият от серията от четири двубоя между двата тима завърши при равенство 1:1 и Барселона запази преднината си от 8 точки пред Реал в класирането на Примера дивисион.

Следващата среща е финалът за Купата на Краля на стадион "Местая" във Валенсия на 20 април, а след това са и двата сблъсъка от полуфиналите в Шампионската лига.

Съставите:

Реал Мадрид:
Касияс, Албиол, Карвальо, Марсело; Кедира, Пепе, Алонсо (67’-Адебайор); Ди Мария (67’-Арбелоа), Бензема (57’-Йозил), Роналдо.

Барселона:
Валдес, Алвеш, Пике, Пуйол (58’-Кейта), Адриано (80’-Максуел); Иниеста, Бускетс, Шави; Педро (67’-Афелай), Меси, Вия, предаде Гонг.