Първата ракета на България успя да обърне именития си опонент с 3-6, 7-6 (8-6), 6-2 в мач, който продължи 2 часа и 11 минути.

В първия сет един пробив на Багдатис се оказа достатъчен за кипъреца да спечели частта. При 2-1 в негова полза той успя да пробие Гришо, като българинът бе повел с 40-0. До края на сета двамата тенисисти печелеха подаванията си с Багдатис победи с 6-3.

Идеална възможност за пробив във втория сет Багдатис пропиля при 1-1. Той взе преднина 40-0, но Димитров даде всичко от себе си, за да спечели подаването си. В тази част не се стигна до нито един пробив и нещата трябваше да се решат в тайбрек. Багдатис поведе с 6-4, но Гришо не се предаде, спаси двата мачбола и обърна съперника си с 8-6.

Психологическото предимство от този момент премина при българина и в решителната трета част при 1-1 той се възползва от първата си дотук в двубоя възможност за пробив, повеждайки с 2-1. Нов удар Гришо направи в петия гейм, отново при сервис гейм на разколебания Багдатис, с който родната звезда увеличи преднината си на 4-1. При 5-2 Димитров не повтори грешката на поставения под №4 в основната схема и не сбърка при първия си мачбол, слагайки край на мъките на кипъреца.

Така Гришо очаква съперника си в следващия кръг, който ще бъде победителя от мача Теймураз Габашвили - Флориан Майер, които играят по-късно днес. С достигането си до 1/4-финалите българинът заработи 11 190 евро и 45 точки за световната ранглиста, информира БГНЕС.