Така "драконите" спряха серията от четири визити в Европа без загуба на "жълтата подводница" и на практика си осигуриха място във финала на надпреварата в Дъблин, където ще срещнат победителя от сблъсъка между Бенфика и Брага.

Гостите логично започнаха прибрано и дисциплинирано срещата, очаквайки своите шансове на контраатака чрез бързоногите си нападатели Нилмар и Джузепе Роси. Такива се откриха, макар Порто да стартира устремно срещата и така първата чиста голова възможност се откри пред бразилския нападател на испанците Нилмар. Кариоката бе изведен очи в очи със стража на гостите Елтон, но стреля в тялото му и неговият сънародник успя да се намеси.

В 28-ата минута партньорът на Нилмар в атака Джузепе Роси се отскубна от отбраната на "драконите", преодоля вратаря им и стреля от малък ъгъл, но Руандо се притече на помощ и с шпагат предотврати сигурен гол. Порто отговори с удар от дистанция на Хълк, който премина на сантиметри от пазената от Диего Лопес врата, а после и Фреди Гуарин пробва късмета си, но испанският страж спаси.

В самия край на първата част "жълтата подводница" нанесе своя удар, като по този начин затвърди статистиката, че отборът е най-опасен в края на първите полувремена на срещите си в Европа. В автор на попадението в 45-ата минута се превърна Кани, който се възползва от поредната контра на своя тим и засече с глава центриране на Нилмар, реализирайки изключително ценния гол на чужд терен за своите.

Веднага след почивката обаче Порто успя да възстанови равенството. В 47-ата минута Флакао бе изведен зад отбраната на Виляреал и фаулиран от стража на гостите, докато се опитваше да го преодолее, а после сам реализира отсъдената дузпа в 49-ата минута и така резултатът стана 1:1. Точно след изтичането на първия час игра "драконите" успяха да стигнат и до пълен обрат. В 61-ата минута колумбийският халф Фреди Гуарин бе изведен отляво, преодоля прекия си съперник и стреля силно, а след намесата на вратаря и рикошет в гредата топката отново се върна при него и той с глава я прати в мрежата, вкарвайки 450-ия гол за Порто в европейските клубни турнири.

Точно шест минути по-късно падна и 451-ото попадение за домакините, което спокойно може да влезе в учебниците като образцова контраатака. Автор на гола отново бе колумбиец – Фалкао, който изведе с 40-метров пас Хълк отдясно, а после пробяга на спринт 2/3 от терена, за да засече центрирането му, реализирайки второто си попадение в срещата.

В 75-ата минута пък нападателят оформи своя хеттрик, след като с глава вкара центрирана от свободен удар от Гуарин топка. Това обаче не бе всичко, което Фалкао можеше да предложи в тази магическа нощ. В последната минута на редовното време колумбиецът реализира впечатляващо попадение след ъглов удар, пращайки кълбото в обратния ъгъл на Лопес и по този начин фиксирайки крайното Порто – Виляреал 5:1, което е и най-тежката загуба за гостите в европейските клубни турнири, информира Novsport.

Порто – Виляреал 4:1

0:1 Кани (’45)
1:1 Фалкао (’49 д.)
2:1 Гуарин (’61)
3:1 Фалкао (’67)
4:1 Фалкао (‘75)
5:1 Фалкао (’90)

Стартови състави:

Порто:
Елтон, Перейра, Гуарин (’79 Соуса), Моутиньо, Фалкао (’72 Варела), Родригес (’84 Хълк), Хълк, Роландо, Сапунару, Фернандо, Отаменди;

Треньор: Андре Виас-Бояс

Виляреал:
Лопес, Мусакио, Марчена, Нилмар (’72 Рубен), Касорла, Кани (’71 Матия), Катала, Валеро (’67 Мубарак), Сориано, Роси, Гаспар;

Треньор: Хуан Карлос Гаридо

Жълти картони: Хълк (’26), Фернандо (‘6), Елтон (’82) (Порто), Валеро (’41), Катала (’74);

Стадион: "Ещадио до Драгао"