Новината за операцията на Роджър Федерер мина сякаш "извън радарите" на тенис аудиторията.

Засенчиха я споровете около мнението на Новак Джокович за неучастие на US Open, неяснотите около подновяването на сезона, както и шоуто на Балканите, което Ноле, Гришо, Тийм, Зверев и още звезди подготвят.

А новината си е значима и може да е отправна точка за нещо, което отдавна се страхуваме да произнесем.

Това ли е краят на пътя за Роджър?

Дали тук някъде приключва с тениса на най-високо ниво човекът, който направи толкова много в и за играта в последните 20 години?

Ще кажете - прибързано... Но дали е така?

Федерер официално обяви, че няма да играе със сигурност тази година, независимо колко турнира въобще ще има от тура. Но остава дебело подчертан въпрос дали ще е готов за Откритото първенство на Австралия през 2021 г. Втора операция на коляното, и то нелека, в рамките само на няколко месеца.

Това никак не е обикновен ритъм на живот за един професионален тенисист на това ниво и, най-вече, на тази възраст.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Маестрото ще е на 39 години през август, съвсем близо във времето. Ще навърши 40 догодина в края на лятото, когато се надява отново да е по кортовете във върхова форма. Трудно е да го видим обаче в такава, независимо от изявленията на хората от екипа му, че швейцарецът е с невероятна физика и кондиция, и няма никакви проблеми да играе на тази възраст.

Статистиките и стратегията му в последните години говорят друго. Първо, Федерер е в професионалния тенис от 22 години, след като през септември 1998 г. вече играеше на ниво ATP. На практика никой не си представя новия век в тениса без него.

Изиграл е над 1500 мача на сингъл, както и близо 300 на двойки. Това са почти по 80 срещи средно на година. Несъмнено огромно натоварване за доста сериозен период от време.

Естествено, тук идва много показателният факт, че три години (2016-2018) пропускаше съвсем съзнателно сезона на клей и "Ролан Гарос", за да дава почивка на тялото си и да му асистира за по-добра работа през годината. Сигурен знак, че Роджър на 38 не е Роджър на 28 години.

През 2019-а игра 63 пъти, като балансът му бе 53-10, съвсем нелош, но... не е това, което сме свикнали да гледаме от Федерер. Изпусна инфарктно титлата на "Уимбълдън" в петсетовия трилър с Джокович, а това вероятно му се отрази и психически.

Да, вярно е, че миналата година на "Ролан Гарос" Иво Карлович спечели мач на 40 години. Джими Конърс, Кен Роузуъл, Торбен Улрих... и те успяха да запишат победа в двубой от турнир в Шлема на тази възраст. Роузуъл дори бе на 44! Но Роджър едва ли ще се задоволи с това да играе и да регистрира по един успех за статистиката. Просто не е в манталитета и характера му. Ако не е на топ ниво той няма изобщо да продължава, бъдете сигурни.

"Планирам да се завърна след необходимото време за възстановяване и да бъда готов на сто процента, за да играя на най-високото си ниво", написа в Туитър самият Фед онзи ден, когато стана ясно, че за втори път само за 4 месеца ще отварят дясното му коляно.

Очевидно не бе послание, което да вдъхне огромен оптимизъм или позивизъм. По-скоро - рутинно изречение, което феновете очакваха да чуят.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През 2017-а той вече веднъж направи едно голямо завръщане, след като бе отписан. Нямаше го около 7 месеца след операция, за да влезе в Мелбърн и да спечели 18-ата си титла от Шлема. После вдигна трофея на "Уимбълдън" същата година, пак бе №1 в Австралия на старта на 2018-а... Върна си и върха в ранглистата. Изобщо - и на 36 си изглеждаше, че държи нещата под контрол. Но вече очевидно не е така.

Рафа Надал и Новак Джокович изглеждат по-издръжливи, по-здрави, по-постоянни. Обяснимо, най-малкото с това, че са по-млади.

Маестрото сега е №4 в ранглистата, но кой знае къде ще бъде при завръщането му. Дали изобщо ще има някаква промяна, колко турнира ще са се изиграли през това време и т.н. фактори ще определят това. Ако има, със сигурност ще е надолу.

Роджър категорично има поне три огромни мотивации да играе през 2021 г., а защо не - и по-нататък.

Едната е, че 20-те му титли от Шлема са сериозно застрашени като рекорд. Надал вече има 19, а Джокович - 17. И двамата могат да го изпреварят, защото не се очаква да спират поне още 3-4 сезона.

Втората - Олимпиадата, естествено... След среброто в Лондон 2012, този златен медал си остава последната несбъдната мечта. Има го, но на двойки (от Пекин 2008), а това не е същото.

Трето - само 6 титли го делят от рекорда на Джими Конърс, който има общо 109 в ATP. Не може да не го изкушава като постижение.

Това ще го кара да иска да се върне и да играе още. Но понякога не е само до желание, а и до биологични закони и реалности.

Въпросът ще се задава често в следващите месеци, докато не претъркулим най-после тази 2020-а, която така или иначе мнозина биха искали да изтрият от календарчетата си изцяло: Това ли е краят на Федерер в тениса?

Човекът, който се превръщаше в любимец на практика на всеки корт, на който игра през годините. Най-талантливият, елегантен и надарен технически майстор на ракетата, не само на новото време.

И този, който счупи два пъти световния рекорд за най-много публика на мач по тенис в последните месеци. Най-богатият действащ спортист, най-популярният тенисист... Каквото и да кажем за тази велика кариера, няма да преувеличим.

Сега изглежда така, че трябва да оценим по достойнство всеки следващ мач на Роджър, който имаме щастието да гледаме.

Защото може да е последен.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos