В редовното време двубоят завърши наравно 1:1, а при ударите от бялата точка Мата изтърва за "сините", докато Олич и Швайнщайгер се превърнаха в грешници за своите.

Двубоят започна очаквано с по-добра игра на баварците и хубава намеса на Кейхил, който в 4-та минута изби в корнер опасен изстрел на Швайнщайгер. Последва шут от дистанция с десния крак на Тони Кроос, който обаче премина вдясно от вратата на Чех. Като цяло обаче, "сините" бяха излязли основно, за да не получат гол и рядко успяваха да стигнат до опасно положение пред Нойер през тази първа част.

От своя страна домакините продължаваха да търсят път към мрежата на противника и в 13-ата минута Гомес засече с глава центриране отляво, но ударът му бе много неточен и излезе в аут. С течение на времето натискът на германците се усилваше и в 22-ата минута Робен проби феноменално в пеналта на англичаните и стреля по земя с левия крак, но Чех успя да избие, след което кълбото срещна страничната греда, но не пожела да влезе в мрежата на лондончани.

Последваха няколко спокойни минути, преди да дойдат изгодни шансове за Робен, Мюлер и Гомес, в които стражът на гостите се справи блестящо. Така дойде и 37-ата минута, когато "сините" отправиха първия си шут към вратата на Байерн. Тогава Лампард получи на границата на наказателното поле и продължи за Калу, който шутира от движение, но Нойер внимаваше и улови.

Последваха два страхотни пропуска за домакините в рамките само на една атака. Първо Рибери получи между точката за изпълнение на дузпа и малкия пеналт, но ударът му от воле не се получи и отиде в Гомес, който също не успя да вкара топката в мрежата на Челси. Само 3 минути по-късно Гомес изтърва ново чисто положение. Тогава той получи на точката на дузпата, с едно движение на тялото елиминира Кейхил, който се хвърли на шпагат, но шутът му с левия крак замалко да прехвърли "Алианц Арена". До края на полувремето гол все пак не падна и така двата тима се оттеглиха на почивка при нулево равенство.

Втората част стартира с бомбен шут на Кроос от средна дистанция, който летеше застрашително към вратата на Чех, но Давид Луис сложи главата си на пътя на топката и тя излезе в корнер, от който не произлезе нищо опасно. Така се стигна до 53-ата минута, когато Робен шутира отново извън пределите на наказателното поле, кълбото рикошира в бранител на гостите и попадна в Рибери, който от няколко метра я прати в мрежата на Чех. Французинът обаче бе в засада при удара на холандеца, която бе маркирана своевременно от страничния рефер.

Атаките към вратата Челси продължаваха с пълна сила, докато "сините" разчитаха на далечни изритвания към Дрогба, който да се пребори с цялата отбрана на баварците. Именно при един такъв пробив на африканеца в 73-ата минута можеше да се стигне до гол за гостите, но кълбото бе избито точно пред крака на Калу. От своя страна Байерн изтърва още няколко възможности чрез Рибери и Робен, а в 78-ата минута французинът проби отляво в наказателното поле, опита да стреля, но шутът му бе блокиран. Топката стигна до Мюлер, чиято стрелба от движение беше за сетен път неточна.

Така дойде 83-ата минута, когато баварската машина най-сетне съумя да пробие защитния вал на англичаните. Тогава Кроос центрира елегантно отляво към далечната греда, където Мюлер изскочи от задна позиция и с глава даде аванс на Байерн - 1:0. Точно както и в полуфиналния реванш срещу Барселона обаче, играчите на Челси имаха спортното щастие да стигнат до попадение, без да са създали обаче голово положение. Голът стана факт в 88-ата минута, когато Дрогба засече с глава центриране от корнер на Мата за крайното 1:1 в редовното време.

Първото продължение започна страхотно за домакините, които получи правото да бият дузпа още в 93-ата минута, когато Дрогба спъна в пеналта Рибери, контузвайки лошо французина, който напусна играта. Зад топката застана Ариен Робен, чието изпълнение обаче бе отчайващо слабо. Холандецът стреля по земя, почти в центъра на вратата, което логично доведе до спасяване от страна на Чех. След пропуснатия удар от бялата точка темпото спадна и до края на продължението на "Алианц Арена" не се случи нищо по-интересно.

Второто продължение също стартира с отлична възможност за баварците, след като Лаам центрира на далечната греда, където непокритият Олич се опита да комбинира, но подаването му бе прекалено бързо за Ван Буйтен, който не успя да достигне и топката мина покрай дясната греда. 4 минути по-късно баварците изтърваха нов страхотен шанс да излязат отново напред в резултата. Тогава Лаам пусна успореден на голлинията пас за Гомес, който обаче бе изпреварен от Кейхил.

Така след, като не успя да си отбележат гол и в продълженията двата отбора трябваше да решат сблъсъка чрез изпълнение на дузпи.

При ударите от бялата точка всичко започна страхотно за Байерн, след като Нойер спаси изстрела на Мата. Ивица Олич обаче пропиля аванса на своите, след като пропусна да се разпише при четвъртата дузпа, а впоследствие нервите на Швайнщайгер не издържаха и той нацели лявата греда на Чех при последната дузпа за баварците. За решаващата дузпа зад топката застана Дрогба, който прати Нойер в обратния ъгъл и донесе първи трофей във витрината на Челси от Шампионската лига, предаде Novsport.