Данните бяха изнесени на конгрес на инвеститорите в Мюнхен от германския икономически спец д-р Никола Ритер. 107 млрд. паунда ще струват стадионите в страната, а 31 милиарда ще бъдат инвестирани в пътната инфраструктура.
Според плановете трябва да бъде разширено международното летище "New Doha" и да бъде построено ново пристанище. Голяма част от феновете ще отседнат там на кораби, съобщава Novsport.

Според Ритер 30 милиарда ще глътнат само стадионите с климатици, а тренировъчните игрища и хотелите за играчи и фенове ще струват 48 млрд. паунда. Други 28 милиарда ще отидат за построяването на нов град, наречен Лузейл. Той ще обгражда стадиона, на който ще се играят първият и последният мач от първенството.

За да стане по-ясен размерът на инвестициите, Ритер обяви какво може да се направи с общата сума 138 млрд. долара. Освен да се организират 14,8 олимпиади като тази в Лондон (британците предвиждат разходи 9,3 млрд. паунда), може да се купят 39,4 самолетоносача по 3,5 милиарда, 920 къщи като тази на Абрамович в Лондон (оценена на 150 млн. паунда) и 2760 Фернандо Тореса по 50 млн. паунда.

С парите може да се платят заплатите на 7 666 666 медицински сестри на Острова - по 18 000 паунда годишно. В борбата за Мондиала Катар спечели срещу кандидатурите на САЩ, Австралия, Япония и Корея. Сега столицата Доха иска олимпийските игри през 2020 и световното по лека атлетика през 2017. Явно катарците имат пари за харчене.