Швейцарците се наложиха с 2:1 и пратиха тима на сър Алекс Фъргюсън в Лига Европа, където "червените дяволи" ще продължат участието си в Европа през пролетта.

Тимът на Димитър Бербатов, който не попадна в групата заради контузия в глезена, имаше нужда само от точката, за да продължи напред, но в крайна допусна една от най-тежките си загуби в европейските клубни турнири.

В герои за домакините от Базел се превърнаха Марко Щрелер и Александър Фрай, които се разписаха във вратата на Де Хеа, а голът за Юнайтед, който се оказа недостатъчен бе дело на Фил Джоунс в предпоследната минута на срещата.

Това е едва третият път, в който Юнайтед отпада от груповата фаза на турнира от 17 участия, за последно те отпаднаха през сезон 2005/2006.

Домакините започнаха мача по великолепен начин, въпреки че първите няколко опасности бяха пред тяхната врата. Именно Базел обаче бе тимът, който успя да излезе напред в резултата още в 9-ата минута. При едно от първите си нападения, звездата на швейцарците Шакири стреля опасно отляво, Де Хеа показа колеблива намеса и не успя да избие добре, а топката попадна в краката на Марко Щрелер, който от 5 метра без забавяне опъна мрежата на гостите.

Голът попари футболистите на Юнайтед, които се хвърлиха в атаки и неспирни набези към вратата на Зомер. Най-чистото положение за гостите дойде след прострелно центриране отдясно, когато Уейн Рууни не успя да засече коженото кълбо само от два метра, секунда след опита на Рууни, Джи Сун Парк също не успя да засече коженото кълбо от непосредствена близост.

В самия край на първото полувреме, късметът отново не бе с тима на гостите, когато капитанът Неманя Видич получи много тежка контузия. След борба с голмайстора Щрелер, Видич падна на земята, а нападателят над домакините се строполи върху коляното на сърбина. Капитанът на "червените дяволи" на момента показа, че не може да продължи срещата и поиска незабавна смяна.

През второто полувреме двубоят продължи да бъде двуостър, като особено в началото, домакините от Базел имаха няколко добри възможности. Най-доброто бе пропуснато от Александър Фрай, който изпълни по перфектен начин един пряк свободен удар, но този път Де Хеа изби с вещина.

Постепенно умората във футболистите на домакините си пролича, което даде възможност на гостите за организиране на бързи атаки към вратата на Зомер. Уейн Рууни имаше няколко добри положения, но отново показа, че не му е ден. За сметка на това пък, бранителят на домакините Щейнхофер направи всичко възможно да усложни както своя, така и живота на своите съотборници, след като за малко не си реализира ефектен автогол. След едно центриране отдясно Щейнхофер засече топката в малкото наказателно поле, но за негово щастие тя се спря в напречната греда на вратата, а след това бе изчистена от негов съотборник.

Въпреки че все по рядко домакините гледаха към вратата на Юнайтед, в 84-ата минута топката попадна в Шакири по дясното крило, той центрира по перфектен начин пред Де Хеа, където ветеранът Александър Фрай успя да засече топката пред смаяния поглед на Крис Смолинг на метър от голлинията - 2:0.

60 секунди преди края на редовното време, Юнайтед стигна до гол, който донякъде върна надеждите за равенство. Мощен щут бе спасен от Зомер, последва нов удар, който този път се отклони в напречната греда, а защитникът Фил Джоунс с глава насочи топката към вратата, където Зомер я улови, но този път зад голлинията.

В даденото от съдията 3-минутно продължение, домакините съумяха да опазят вратата си и да сътворят най-големия подвиг в историята си, отстранявайки шампиона на Англия от Шампионската лига.

В другия мач от групата Бенфика си гарантира първото място с труден успех над Оцелул. Единственият гол вкара Оскар Кардосо в 7-ата минута.

Вижте крайното класиране