Митко се ражда на 30 януари 1981 година в Благоевград в семейството на Маргарита и Иван Бербатови.

Историята на кариерата на Бербо е до болка позната на всички. Нападателят тръгва от школата на Пирин Благоевград, но в професионалния футбол навлиза с екипа на ЦСКА. През месец март на 1998 година "червените" взимат Митко срещу няколко чифта футболни обувки и няколко топки!

През пролетта на 1999 година той подписва професионален договор с клуба и вече става част от мъжкия тим на ЦСКА, в който прави дебюта си на трети март при загубата с 2:3 срещу Левски.

Първият гол на благоевградчанина в официален мач за ЦСКА пада само четири дни по-късно - при победата с 2:1 срещу Миньор (Перник) за Купата на България.

Юли месец 2000 година идва може би най-важната крачка в кариерата на Митко. Той подписва предварителен договор с германския Байер (Леверкузен), който влиза в сила от 1 януари 2001 година, като трансферната сума е пет милиона германски марки.

За 5 сезона с екипа на "аспирините" Бербо изиграва 154 мача, в които бележи 69 попадения. В последния си сезон в Германия Митко вкарва 24 гола и през лятото на 2006 година си печели трансфер в английския Тотнъм и то за колосалната за тези дни сума от 16 милиона паунда.

След два суперусешни сезона при "шпорите" и 27 гола в 70 мача, се сбъдва и най-голямата мечта на българския футболист – трансфер в Манчестър Юнайтед. Именно българинът чупи трансфера за най-скъп футболист в историята на Юнайтед, след като през 2008 година Сър Алекс Фъргюсън го закупува в последния ден на летния трансферен прозорец срещу рекордните за клуба 30.75 милиона паунда.

Кариерата на Митко на "Олд Трафорд", която продължава и в момента, често е обект на коментари от страна на критици и фенове. Въпреки че не успя да се превърне в най-голямата звезда на отбора, Бербатов стана два пъти шампион на Висшата лига, като в последния сезон дори си подели голмайсторския приз на Премиършип с Карлос Тевес, като и двамата завършиха с по 20 гола.

За националният отбор на България нападателят получава повиквателна за мъжкия представителен тим, воден от Димитър Димитров-Херо, за контролния мач срещу Гърция през ноември 1999 година, в която Бербатов дебютира, след като влиза като резерва в 66-ата минута.

Първия си гол за България той реализира през февруари 2000 година в контролата срещу Чили (2:3), а първото му официално попадение идва в световната квалификация с Дания като гост за 1:1.

В квалификациите за Световното първенство през 2002 година в Япония и Южна Корея Бербатов отбелязва два гола, но тимът не успява да се класира. Следват нови пет гола в квалификациите за Европейското първенство през 2004 година в Португалия, за което възпитаниците на селекционера Пламен Марков се класират като първи тим в групата си. Бербатов е титуляр и в трите мача на "трикольорите" на шампионата на Стария континент, но не успява да се разпише.

В квалификациите за Световното първенство през 2006 година в Германия Бербатов записва 7 гола, а в тези за Европейското през 2008 година в Австрия и Швейцария — 6 попадения, но тимът пропуска и двата форума.

На сметката си нападателят има 77 мача за националния отбор на България, в които е отбелязал 48 гола. Във вечната ранглиста за най-много голове в А националния тим Бербатов е на първо място пред Христо Бонев, който има 47 попадения. В класацията за голмайстор във всички възрастови формации на националните отбори по футбол е на второ място с 52 попадения, с две по-малко от Атанас Михайлов (Начко), информира livesport.

На 13 май 2010 година Бербатов оповестява, че напуска националния отбор. Мнозина смятат, че отказът му е продиктуван от непрестанните критики в България по негов адрес. Други са на мнение, че Бербо е предприел тази мярка, за да запази мястото си в Юнайтед, а трети все още вярват, че един ден той ще се завърне в националния отбор и отново ще играе за България.

Освен с богатата си футболна кариера, Митко може да се похвали и с добра позиция в обществото. Той помага на децата в неравностойно положение чрез благотворителната си фондация, която е кръстена на негово име - "Димитър Бербатов".