Футболистите на Арсен Венгер показаха страхотно лице днес и водеха с 3:0 още до почивката с голове на Кошчиелни, Росицки и Ван Перси, но не успяха да отбележат заветното четвърто попадение, което би вкарало мача в продължение.

Миланският гранд бе напълно обезличен на "Емирейтс" и определено не може да се бори за титлата в Италия ако демонстрира такива игри. Естествено, преди началото на сблъсъка на "Емирейтс" вероятно почти никой не очакваше, че Арсенал е способен да вкара четири на Милан. Отборите от Ботуша рядко позволяват да им бъдат отбелязани повече от 1-2 гола. Но Милан е изключение и двубоите с Депортиво (Ла Коруня) през 2004-та година го доказаха. Тогава испанците с Валтер Пандиани в състава си направиха немислимото и постигнаха един от най-великите обрати в съвременния футбол, след като изоставаха с 1:4 след мача в Италия. На "Риасор" обаче СуперДепор стигна до цели четири безответни гола и по този начин се класира напред в следващата фаза на Шампионската лига – полуфинал, отстранявайки действащия европейски шампион.

В 7-та минута Лоран Кошчиелни даде преднина на домакините с глава след изпълнение на корнер. Само две минути по-късно Абиати спаси удар на Ван Перси, който бе намерен добре от връхлитащия отдясно Тио Уолкът. В 17-та минута пред "топчиите" се откри чудесна възможност да покачат на 2:0, но подаване на острието Ван Перси към Росицки не бе достатъчно точно и позволи на италианските защитници да овладеят.

В 26-та минута Уолкът центрира остро към наказателното поле на гостите и там лошо се намеси Силва, който подари топката на Росицки, за да може чехът да вкара технично за 2:0. В следващите атаки англичаните продължиха да държат на нокти "росонерите" и дъхът на зрителите сякаш бе спрял. В 42-та минута вероятно някои от феновете на Арсенал са припаднали от радост, тъй като футболистите на Венгер получиха дузпа. Нарушението бе срещу Алекс Окслейд- Чембърлейн, който нахлу отдясно в пеналта на Абиати, но бе свален на земята от своебразния "сандвич" на Месба и Ночерино. Точен от бялата точка, бе капитанът на "артилеристите" Робин Ван Перси - 3:0.  

Втората част започна с по-ниско темпо, като наставленията на двамата треньори явно бяха единственото в главите на 22-та на терена. Спокойствието бе само привидно, тъй като коленете на играчите на Масимилиано Алегри сякаш бяха омекнали и те твърде рядко поглеждаха към вратата на Шчезни. Най-активни за миланци бяха Златан Ибрахимович, Емануелсон и Ночерино, но усилията и на тримата показваха много по-малко от потенциала им.

В 59-та минута пред лондончани се откри меко казано уникална възможност за 4-ти гол. След добра атака Жервиньо нахлу в наказателното поле на противника и стреля, топката рикошира в защитник на Милна, но Абиати показа класата си и спаси. След несигурната намеса топката влезе в обсега на Ван Перси, който от около 2 метра не успя да преодолее италианския страж, който днес бе под доста голям стрес, но може би показа най-здрави нерви от италианския състав.

Две минути по-късно Ибрахимович пропиля страхотна възможност да сложи край на спора след като отне една твърде слабо подадена напред топка от Шчезни. Ибра бе на около 30 метра от вратата на домакините, но ударът му мина покрай целта. В 68-та минута Ел Шараави пробва Шчезни с удар от далечна дистанция, а по-късно Ибра отново се отчете с неуспешен удар. В 77-та минута Акуилани по перфектен начин изведе Ночерино на празна врата, но този път непростимият пропуск бе пред вратата на Арсенал, защото от 2 метра и Ночерино не успя да вкара топката в мрежата и така напрежението на "Емирейтс" стана непоносимо.

След инфарктни последни секунди италианците успяха да запазят вратата си и по този начин се класираха за следващата фаза с общ резултат 4:3. Все пак днес Арсенал показа невероятно мъжество и с играта си вдъхнови всеки истински фен на футбола.

Жребият за 1/4-финалната фаза ще бъде теглен в Нион, Швейцария в другия петък - 16 март, информира Novsport.