Срещата на стадион "Итихад" обаче се разви по коренно различен начин. Играчите на Роберто Манчини очаквано натиснаха гостите, но гол за тях падна едва в 38-ата минута. Точен бе Пабло Сабалета. "Гражданите" вече се виждаха шампиони, но Джибрил Сисе ги изненада неприятно в 48-ата минута след грандиозна грешка в защитата на Сити и попадение за 1:1, предаде БГНЕС.

Джоуи Бартън пък остави КПР с 10 души, след като бе изгонен заради фаул срещу Карлос Тевес в 54-ата минута. Изнервени от изравнителния гол, играчите на Манчини скочиха да правят 2:1, но вместо това, при нова контраатака на гостите, Джейми Маки с глава изненадващо направи 2:1 за КПР.

Арман Траоре даде асистенцията за това попадение. В самото продължение на двубоя драмата обаче започна истинската драма, след като първо Един Джеко, а след това и Серхио Агуеро се разписаха за историческия триумф на тима си. С победата Сити събра 89 точки, колкото има и Манчестър Юнайтед, надвил с 1:0 като гост Съндърланд след гол на Уейн Рууни. Головата разлика на "гражданите" обаче им донесе трофея - тя е с 8 гола по-добра от тази на "червените дяволи".

КПР обаче се спаси от изпадане, въпреки загубата. Това се случи за сметка на Болтън и Мартин Петров, които стигнаха само до 2:2 със Стоук Сити и с 36 събрани точки изпаднаха в Чемпиъншип, класирайки се 18-ти срещу 37-те на КПР за 17-ата позиция.

Другите изпадащи са 19-ият Блекбърн и последният Уулвс. Бе даден отговор и на въпроса кои отбори ще играят в Шампионската лига догодина, освен манчестърските грандове. Това ще са Арсенал, който се класира директно за групите и Тотнъм, който ще играе предварителни кръгове.

За Нюкасъл пък остана петото място и Лига Европа. Арсенал си осигури бронзовите медали във Висшата лига с успех 3:2 като гост на Уест Бромич в последния мач на Рой Ходжсън начело на домакините.

Тотнъм пък преодоля с 2:0 у дома Фулъм за четвъртото място в шампионата. Големият губещ от цялата ситуация се оказа Нюкасъл, който отстъпи с 1:3 като гост на Евертън.

Ето ги и останалите мачове от последния кръг на Висшата лига: Уигън - Уулвс 3:2, Суонзи - Ливърпул 1:0, Норич - Астън Вила 2:0, Челси - Блекбърн 2:1.

Сър Алекс: Честитя на Манчестър Сити за спечелената титла

Манчини: Това беше един луд сезон и луда последна минута

Ван Перси е голмайстор на Премиършип