В най-посетения мач до момента в зала "О2 Арена" по трибуните повече бяха полските фенове, но и българската агитка бе на ниво и помогна на нашите да стигнат до важния успех.

Вижте видео от мача Полша 1:3 България

Стойчев очаквано заложи на Жеков, Тодоров, Йосифов, Казийски, Алексиев, Николов и Иванов. От другата страна на мрежата пък Анастази пусна пък Новаковски, Грушка, Курек, Кубяк, Зигадло, Моздзонек и либеро Игначак.

Радо Стойчев: Да не бързаме с еуфорията, важните мачове предстоят

Началото на мача бе не добро за нас, след като на сервис застана Курек и дръпна тима си с 2:0 след ас. Изравнихме при 2:2 след единична блокада на Жеков, а за 3:3 Матей разстреля поляците. За първи път поведохме след атака в аут на Дружина полска (4:3). След това обаче допуснахме няколко грешки, Тодор Алексиев отбеляза за 5:7. На първо техническо прекъсване отстъпвахме със 7:8. Владо Николов се разписа за 8:9, но след това отнесохме 3 поредни точки и заради мощта на Грушка. След супер дълго разиграване съдията ни ощети, като отсъди за Полша точка, която обаче ние си бяхме спечелили. (8:13), след това Матей бе спрян с блокада (8:14) и Стойчев поиска почивка.

Матей: Страхотен мач, страхотна победа

При второто техническо прекъсване пасивът ни нарасна на 6 точки – 10:16. С много добра защита и блокада поляците ни затрудняваха максимално, но пък Матей направи пайп за 13:18. При нови две безответни точки (13:20) Стойчев пак поиска почивка. Наша грешка ни дръпна на 5 от поляците (15:22), Матей атакува успешно за 16:22, но Виктор Йосифов прати сервиса си в аут (16:23). Методи Ананиев в игра и успя да реализира. Спряхме на два пъти поляците да затворят гейма, но все пак го направиха при 19:25.

След като през първия гейм допуснахме поляците да ни направят 8 блокади срещу 2 за нас, във втората част поведохме именно с блок на Жеков за 2:1. Матей ни изведе пак с точка аванс за 3:2. Същото нещо, но с хитрост направи и Николов за 5:4, а чрез Алексиев пък стигнахме до 6:4. Вече при 7:4 Анастази се принуди да вземе почивка, а първото техническо бе за нас - 8:4. Продължихме да удържаме аванса си няколко разигравания, дори бързо спряхме сервис-серията на Курек, но с добър начален удар на Кубяк и скоростни атаки на Новаковски, блокади на Курек, бяхме обърнати от 12:9 до 12:14. Цветан Соколов замени Владо Николов и той веднага получи топка от Жеков, която завърши за 13:14, но след това не изравнихме, защото Матей сгреши сервиса си.

На второто техническо прекъсване след наш пропуск отстъпвахме с 3 точки – 13:16. От радост дори група полски фенове (мъже) си свалиха фланелките и затанцуваха голи до кръста на трибуните. Долу пък на полето ние настигнахме на точка (15:16 и 16:17) европървенците. Алексиев с атака по правата успя за изравни за 17:17, но след атака на Кубяк пак ни дръпнаха (17:19), а Стойчев пусна в игра Ананиев на местото на Казийски. 18-тата ни точка бе с автор Соколов, а почивката на Матей бе само за едно разиграване. Моздзонек реализира, но след това и Алексиев (19:20). След неразбирателство в полския отбор и добра защита от наша страна поведохме при 22:21, а Кубяк изравни за 22:22. С атака през центъра на Теодор Тодоров отново излязохме с точка напред, което накара Андреа Анастази да вземе прекъсване. Това обаче не спря българите, които с блокада на Цецо Соколов стигнаха до геймбол, а отново той с успешна атака затвори гейма при 25:22, с което изравниха резултата – 1:1 гейма.

Третият гейм продължи с по-добра игра на нашите. От самото начало излязохме напред – 3:1, допуснахме изравняване при 3:3, но след контра на Теодор Тодоров бързо си върнахме предимство от 2-3 точки 5:3, 6:4 и първо техническо прекъсване при 8:6 след точка на Соколов. Новаковски изравни за 8:8, но ние се организирахме и пак дръпнахме - 13:9, 14:11, 15:12 и със страхотна блокада на Алексиев взехме второто техническо прекъсване със 16:12. Поляците сгрешиха при атака по правата и поведохме с пет точки - 17:12, че дори и със шест - 20:14. В края допуснахме леко отпускане, но в крайна сметка при третия ни геймбол Тодор Алексиев завърши успешно атаката си и с 25:22 спечелихме третия гейм, с което излязохме напред в резултата - 2:1 гейма.

Цецо Соколов остана на полето и в четвъртия гейм, който бе открит с добра родна игра и първи две точки за България - 2:0, 3:1, а за 4:1 и 5:2 Соколов просто отлично надигра блокадата на Анастази. Казийски по диагонала атакува за 6:2 и 7:2, а първото техническо прекъсване взехме с 8:2. Жеков пусна в полското поле за 9:4, а Казийски по диагонала направи 10:5. Поляците върнаха две точки, но добра атака на Казийски и успешен блок на Теодор Тодоров възстанови преднината ни от 5 точки – 12:7. Лошо посрещане на Тодор Алексиев и ас на Кубяк обаче направиха аванса ни само 2 точки – 13:11, което накара Радо Стойчев да вземе таймаут.

Второто техническо прекъсване дойде при 16:13 за нашите след атака през центъра на Виктор Йосифов. Отново Йосифов направи 17:14, а след това централният ни блокировач реализира 18-а точка за България с ас. Преднината ни се запази 4 точки до 21:17, но три поредни точки на Полша намалиха аванса ни до само точка - 20:21, след което Радо Стойчев взе нов таймаут. Кубяк престана да ни тормози със сервиса си с изпълнение в мрежата, но след атака на Курек съперникът ни изравни – 22:22. Виктор Йосифов отново изведе нашите напред в резултата, а атаката на Курек излезе в аут, с което стигнахме до мачбол, а Андреа Анастази поиска прекъсване. Първият мачбол бе отразен, но при втория Матей Казийски не сбърка и след 25:23 и 3:1 гейма донесе първата победа на България на Европейското първенство.