Новия епизод на поредицата "Тръпката е навсякъде" е посветен на завръщането на една легенда. И не, по никакъв начин не може да става дума за преувеличаване, защото това е самата истина. Баскетболният ЦСКА отново е тук - сред най-добрите в родното първенство, но след болезнено отсъствие, продължило 13 дълги години.

И да, ЦСКА винаги е бил синоним на спортни успехи, а конкретно в играта с оранжевата топка има и неоспорими доказателства. Отборът е 12-кратен шампион на страната и 18-кратен носител на Купата на България, което е рекорд в историята на надпреварата.

Престижът във визитката на клуба се допълва от два четвъртфинала за КЕШ, още два в турнира за КНК, както и два полуфинала в същата надпревара.

Но тук няма да говорим толкова за миналото и натрупаните постижения, колкото за дългия път, който "червените" извървяха, за да възкръснат буквално като феникс от пепелта.

Досега в "Тръпката е навсякъде" темата бе футбол, но сега няма как да не ви покажем отблизо двамата основни виновници за завръщането на баскетболния ЦСКА. Идеолозите на клуба Александър Чакмаков и Роберт Гергов. А нека не забравяме и Росен Барчовски, който се нагърби с това да бъде треньор на клуба и чието име също е тясно свързано с "червения" отбор.

Защото кой може да разкаже най-добре това, което се случи в последните години - как "армейците" тръгнаха от нулата и стигнаха до собствена зала, функционираща школа и място в елита, ако не тези, които работеха неуморно за това.

"Не е тайна, че баща ми е един от основателите на футболния клуб. Цялото ми детство е минало под знака на ЦСКА", лаконичен е Чакмаков, който е син на първия капитан и един от основателите на футболния клуб - легендата Нако Чакмаков.

"Аз като състезател в България съм играл само за ЦСКА. И малко или много, така ми мина почти целия живот", казва завърналият се на треньорския мостик Росен Барчовски.

"През всичките тези години, в които нямаше клуб, със Сашо и Росен сме контакували и сме си казвали - "Ей, ще го възстановиме този клуб". Ако не сме ние, няма кой. Докато Сашо не ми се обади и не ми каза "Айде, почваме". Точно преди 10 години. 2012 година беше", спомня си Роберт Гергов, дългогодишен играч на ЦСКА и понастоящем председател на клуба.

Днешните ни герои се връщат назад във времето и си спомнят за това как е започнала любовта им към идеята, гледайки легендарни фигури като Ивайло Киров, Румен Пейчев, Петко Маринов, Тодор Богданов...

За Чакмаков не е нещо ново да спасява баскетболния отбор. Правил е това още в края на ХХ век, а по думите му това е "храм на спорта", който няма как да бъде унищожен и заличен просто с лека ръка. Още тогава той прави тандем с Росен Барчовски - по онова време клубът е във втора дивизия, но с общите им усилия се връща в елита. Тогава обаче на сцената изкача славният някога Академик, финансиран от Лукойл, а вечните съперници от Левски също имат мощен гръб от спонсори и борбата действително е безмилостно жестока, но и неравностойна.

"Имам много по-голям опит оттогава, помъдрял съм и гледам доста по-реалистично на нещата. Тогава емоцията беше водеща, желанието за победи... Никога не сме имали бюджет, който да е конкурентен на първите два-три отбора, освен един кратък период. Сега започваме от нулата и знам какво ни очаква", споделия Барчовски, който е и национален селекционер на България.

Когато обаче Чакмаков и Гергов решават да възстановят отбора, искат да поставят стабилна основа. А именно школа, качествени млади треньори и зала. И знаят, че времето за участие в "А" група ще дойде един момент, а не трябва да е на всяка цена през годините.

"Смятахме, че ще го направим за 4-5 години, но в крайна сметка го направихме за 10. Направихме школа, няма как да стане за 4-5 години. Няколко поколения израснаха, построихме зала и точно когато това стана, се появи efbet. Ние имахме някакви опции, но не се чувствахме готови. Трябваше да извървим тези стъпала, за да стигнем дотук", споделя още Гергов.

Чакмаков разказва също как в продължение на три години вървят преговори с огромна за нашите стандарти компания и когато всичко е уговорено... просто спират да си вдигат телефона. През миналата година отборът, съставен изцяло от юноши, печели ББЛ "А" група, с което си завоюва право да участва в НБЛ. И тогава двамата решават, че времето е дошло.

След обаждането с покана от страна на Чакмаков, Росен Барчовски признава, че "не му е оставен избор".

Селекцията за голямото завръщане има от всичко - опитни българи, които са национали, млади таланти, както и двама чужденци, доказали се вече по терените у нас.

"Всичко е страхотно, организацията е на ниво и съм наистина радостен, че попадам в такъв отбор. Надявам се да се запомни този сезон и оттук насетне ЦСКА да върви само нагоре", казва капитанът Венцислав Петков.

Преди 10 години всичко започва с едно дете и един треньор - Христо Ценов. Сега, десетилетие по-късно, по думите на Роберт Гергов - "нещо е направено". Заедно със Сашо Чакмаков и малко намигване от съдбата, носещо името Иван Ценов, също легенда на ЦСКА, намират мястото, на което е сегашната чисто нова зала на баскетболния тим.

Да, залата не е с най-големия капацитет, но си е залата на баскетболния отбор на "червените". Всички възрасти от школата и мъжкия отбор си имат собствен дом. Който по груби сметки струва повече от милион лева.

На 10 октомври една легенда ще се завърне. От 19.00 часа ЦСКА ще приеме Спартак (Плевен) в един дългоочакван мач, за който може да се каже, че през годините е струвал доста мъка и още повече труд на замесените във възраждането на отбора. Чакмаков признава, че половината от обявените за продан 200 абонаментни карти, вече са заявени.

Целите пред отбора? Минимум една Купа в следващите три години, а максимум - титла в родното първенство. А както знаем - апетитът идва с яденето, така че при постигане на това, би следвало европейско участие, но вече с подкрепата на още спонсори.

Защото 13 години са прекалено дълго време за отсъствието на абсолютен колос в родния баскетбол, какъвто несъмнено е ЦСКА.

Защото чакането най-сетне приключи.